Кметът, който не се примирява

0

Всеки ден в 13 часа кметът на Прага Зденек Хриб пристига в Университетската болница, където е завършил медицина и сменя бизнес костюма с бяла престилка.

“Както обичайно досега сутринта ми започва в общината. Участвам в срещи, подготвям материали, участвам в пресконференции. Около 13 часа идвам тук и се преобличам в болнични дрехи. Основната причината е да мотивирам и други хора да помагат в болниците. Не е лесно на лекарите в момента да се справят с огромния брой нови пациенти с COVID-19. Затова реших да отвърна на апела на чешкото здравно министерство за помощ на медиците”, казва кметът Хриб.

Той е дипломиран доктор, който е работил в здравната система като координатор на електронна система за изписване на рецепти. Не е практикувал медицина от 15 години.

В момента 70% от всички болнични легла в страната са заети, поради което правителството се обръща за помощ към доброволци. Целта е специалистите да имат време да се грижат за тежко болните пациенти, докато доброволците и студентите по медицина извършват задачите, които не изискват високо квалифициран персонал.

Кметът Зденек Хриб допълва, че има и политическа причина да се включи като доброволец в лечението на пациенти с коронавирус. Той иска да върне доверието в управляващите след скандала с бившия министър. Макар това да идва с риск за собственото му здраве. Хриб е роден на 21 май 1981 г. в град Славичин в югоизточна Чехия. Завършва медицина в Карловия университет в Прага и участва в медицинска тренировъчна програма в Тайван. Престоят му там става повод за едно от решенията му, взето само месец, след като поема поста на кмет на чешката столица.

Остави коментар