Класация или не това са част от местата, които ще ви спрат дъхът – част 1

спрат дъхът

Показвали сме много класации и тази определено ще ви спрат дъхът. Може би сте чували за пътеводителите Lonely Planet, които от години помагат на туристите по света. Издателството на пътеводителите е класирало най-известните забележителности по света. Представяме ви челните 10 на класацията.

Номерата пред забележителните места можете да приемете просто като цифри:

1. Мачу Пикчу

Разказвали сме ви за този древен град, който се намира в облаците и е последното убежище на инките. Около откриването му и изнасянето на артефакти от американски учен към САЩ има много етични спорове, но ако ги оставим настрана, мястото привлича тусисти с екзотиката си, енергията и духа, който има. Планините на Перу са успели да скрият повече от 4 века този мистичен град, построен през XV век и открит в началото на XIX.

2. Великата китайска стена

Тя е едно от 7-те чудеса на света и е включена в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО през 1987 г. Оприличавана е на гигантски дракон, а изграждането й започва в далечния 4 век пр. н.е. Това е най-голямото военно укрепление, което е служило за защита от нападение. Името й на китайски е „Чанчън“ и буквално означава „Дълга защитна стена“. Общата й дължина по последни данни е 8 850 км, което означава, че ако материалите за построяването й се използват за стена с дебелина 1 метър и височина 5 метра, то тя ще обиколи цялата Земя един път и нещо.

3. Тадж Махал

Великолепното архитектурно произведение в Индия е едно от малкото места е света, което може да бъде наречено „вечен символ на любовта“. Историята на мавзолея, построен от един мъж в памет на любимата му жена, изпълнявайки нейното последно желание, намира път до всяко сърце.

Любовта на монголския владетел Шах Джахан и съпругата му принцеса Арджуманд Бано Бегум е като приказна история. Плодовете й са цели 14 деца. При раждането на последното принцесата умира, но преди да издъхне моли мъжа си да й построи гробница, каквато светът досега не е виждал. 21 години по-късно се появява Тадж Махал.

4. Колизеумът в Италия

Изразът “Да отидеш в Рим и да не видиш папата” вероятно е измислен заради туристите, които са пропуснали да заснемат Колизеума при своите посещения. Арената на гладиаторски боеве е един от символите на Рим. Тя е събирала над 50 000 зрители, които са се наслаждавали на двубоите между гладиаторите. Зрителите са имали силата да решат съдбата на загубилия – с палец нагоре или надолу, съответно “Да живее!” или “Да умре!”.

Днес полуразрушеният Колизеум привлича ежегодно милиони туристи в Рим и ги потапя в историята на Древен Рим.

5. Водопадите Игуасу

Южна Америка може да се похвали с едни от най-мощните водопади в света, които спрат дъхът. Височината им е около 80 метра, а потоците които ги формират са над 270.

Когато отивате да ги видите, не се опитвайте да си говорите с приятеля до вас. Възможността ви да се разберете е чрез знаци, но истината е, че заставайки пред този природен феномен, вероятно просто ще искате да му се насладите. Най-впечатляващ от водопадите е „Дяволското гърло“, по който минава границата между Бразилия и Аржентина.

Препоръката ни е да отидете да видите водопадите от аржентинска страна – не подценяваме достолепието им откъм Бразилия, но казват, че откъм Аржентина са много по-интересни.

Остави коментар