Класация или не това са част от местата, които ще ви спрат дъхът – част 2

местата

„Пътуването прави човека скромен – виждаш колко мъничко място заемаш в света“, казва френският писател Гюстав Флобер, автор на „Мадам Бовари“ и почитател на пътешествията. Има кътчета по Земята, които илюстрират перфектно думите му. Местата са наистина величествени и те карат да се почувстваш незначителен, докато възхитата и преклонението изпълват сърцето ти.

6. Крепостта Алхамбра

Испания е много красива страна. А в пределите на Гранада можете да се насладите на една отнай-красивите, масивни и популярни дворцови крепости в света – Алхамбра. Дворцовият комплекс е толкова голям и толкова известен, че за да бъде съхранен в този вид, потокът на туристи е ограничен. Билети, за да посетите Алхамбра, можете да закупите и онлайн.

Вътре ще се насладите на изложението на ислямска архитектура. Истината е, че и без да отделяте време на изложебените зали, самата Алхамбра ще ви плени с майсторските дърворезби и дворовете в мавритански стил. Отделете време просто да се разходите из крепостта-дворец. За да усетите духа на XII – XIV век и всичко, което той носи.

7. Храм “Света София”

По името веднага ще си кажете, че църквата в центъра на столицата на България е попаднала в тази престижна класация. Но истината е, че става дума за турския храм със същото име. Храмът „Света София“ (на турски: Ayasofya), разположен в старата част на Истанбул, безспорно е най-мащабната и внушителна забележителност в града. Наричан още “Църквата на Мъдростта”, бившият православен храм е служил дълго време като християнска катедрала, по-късно е бил превърнат в джамия, а днес – в музей.

Според легендата, на същото място преди хилядолетия е бил разположен храм на Артемида. Преданието разказва, че през VI век една нощ на император Юстиниан се явил ангел, който му дал задачата да построи храм за въхвала на Света София.

Строежът продължава 5 години, а на Коледа през 537 г. църквата отваря врати за вярващите.

8. Храмов комплекс “Ангкор”

Азия е най-големият и най-заселеният континент, но въпреки това там могат да бъдат открити местата като Ангкор. Този град, погълнат от джунглата, представя най-мащабното строителство на континента.

Открит преди век и половина от французи, които попадат в непроходимите камбоджнски гори, Ангкор е град с невероятен храмов комплекс. Дърветата там са на стотици години и по кората им се чете история.

Любителите на екшън филмите и хубавите жени веднага са познали от снимките, че там са заснети някои от сцените от първия филм “Лара Крофт: Томб Райдър” с Анджелина Джоли.

9. Големият бариерен риф

Преминавайки на следващия континент, попадаме на фантастична приказка от цветове, форми и създания, а именно Големият бариерен риф (Great Barrier Reef) в Австралия. Името му не е случайно – това е най-голямата коралова система в света. Всъщност е толкова голяма, че е единственият жив организъм, видим от Космоса.

Астронавти, които са го наблюдавали, го описват като „тънка бяла линия до източното крайбрежие на Австралия“. Това чудо на природата се състои от над 2900 отделни рифа и 900 острова, простиращи се на повече от 2600 км, като общата им площ е около 344 400 кв. км. Изключително впечатляваща е и възрастта му, която според специалистите е цели 18 милиона години.ю

10. “Гранд Каньон”

Съединените американски щати могат да се “похвалят” с един от най-дълбоките каньони в света. Ако застанете на някоя от най-високите точки на Гранд Каньон, всъщност ще виждате само една десета от него. Площта му е толкова голяма, че само от космоса би могъл да бъде обхванат целия с поглед.

Според изследователи, формирането му е започнало преди 6 милиона години. Водата и вятърът са сътворили нещо невероятно. Земята близо до Каньона е била населена с индианските племена апачи и навахо. Местата по които днес живеят тези племена, са резервати, а туристите имат възможност да се докоснат до културата им и да закупят сувенири от тях.

Остави коментар