Китайска космическа сонда може да кацне на Марс

0
космическа сонда на Марс

Китайска космическа сонда е на път да навлезе в орбитата на Марс, ден след като това стори сондата на ОАЕ “Амал” и седмица преди очакваното кацане на американски апарат на Червената планета, съобщи Асошиейтед прес.

Китайските власти не са обявили очакван час на навлизането на апарата в орбита заради трудностите при осъществяването на тези мисии. Миналата седмица официалната агенция Синхуа съобщи, че сондата се очаква да забави хода си около сряда, преди да навлезе в орбитата на Марс и да се подготви за кацане.

Опитът за кацане на повърхността на планетата се очаква след около три месеца. Ако всичко мине според плановете, Китай ще е втората страна, успяла да спусне космически апарат на планетата.

Тзаи китайска сонда е съставена от три елемента – орбитален модул, спускаем апарат и дистанционно управляем колесен роувър.

Сондата “Тянвън-1” е оборудвана с четири слънчеви панела и работният и режим е изчислен за три месеца. Роувърът с размер на количка за голф трябва да осъществи анализи на почвата, на атмосферата. Той трябва да направи снимки и да помогне за картографирането на Червената планета.

“Тянвън-1” трябва да включи двигателите, за да намали скоростта и да се остави на гравитацията на Марс. След продължилото повече от шест месеца пътуване от Земята.

Кацането на повърхността на Марс е трудно и затова китайският апарат ще използва парашут, въздушни възглавници и обратна тяга в опита си да се спусне в равнината Утопия на Червената планета. Там кацна и спускаемият модул на американския космически апарат “Викинг 2” през 1976 г.

Досега само САЩ са осъществили успешно кацане на Марс, осем пъти досега. Американският роувър “Пърсивиърънс” се очаква да се спусне на планетата на 18 февруари.

Източник: dariknews

Остави коментар