Какво представляват паник атаките и как да ги преодолееш?

0
Какво представляват паник атаките и как да ги преодолееш?

Снимка: today.com

Паник атаките са състояние, което те кара да изпитваш ужас от случващото се. Много хора ги изпитват и нямат представа какво точно им се случва и точно поради тази причина си мислят, че умират. Други хора толкова са свикнали вече с тях и знаят какво точно се случва с тялото им, но не знаят как точно да се справят с това свое състояние.

Когато сте по средата на една такава паник атака е почти невъзможно да се измъкнете от нея. Слава Богу, има трикове, с които можете да си помогнете. Знанието е сила, а разбирането на паник атаките е ключът към тяхното преживяване и преодоляване.

Какво точно представлява паник атаката?

Паник атаката това е едновременно изпитване на много силни чувства на страх и притеснение, които са примесени с ужасяващи физически симптоми. Много често тези симптоми са внезапно изпотяване, задушаване, замайване и силно учестен пулс.

Хората, които са изложени на голямо психическо натоварване и напрежение могат да получат подобен пристъп на паника. Понякога това е продиктувано от съвсем видима причина, но понякога си нямате и на идея откъде ви е дошло до главата и защо точно на вас.

Как да разпознаете, че получавате паник атака?

Паническите атаки се появяват заедно с цял куп неприятни симптоми, които може да ви изплашат ужасно много. Освен гореизброените, паник атаката може да се появи с болки в гърдите, гадене, треперене, изтръпване на тялото, голяма доза страх и желанието да избягате от мястото, на което се намирате в момента.

Физическите симптоми са толкова силно изразени, че човек има чувството, че умира. Много хора стигат дори до болница, заради притеснителните усещания, които съпътстват атаката.

Какво представляват паник атаките и как да ги преодолееш?

Какво казва науката за подобни панически пристъпи?

Паниката и стресът са нашите еволюционни защитни системи. Те ни уведомяват когато сме в опасност и трябва да избягаме. Когато в миналото хората са ловували, за да оцелеят, това е бил един от важните механизми за оцеляване. Стресът е помагал на ловците да бъдат фокусирани и да са винаги нащрек, за да уловят успешно своята плячка.

Добрата новина е, че в днешно време не ни се налага да ловуваме за да оцелеем, но въпреки това много от хората все още изпитват паника. Причината за това е, че нашия мозък не може да разпознае лъжливата от истинската опасност. Когато мозъкът ни реши, че тялото ни е подложено на опасност, дори и това да не е така, той ще изпрати стресови сигнали по цялото ни тяло.

Какво бихме могли да направим, в случай че получим подобна атака?

Ако ни се случи да получим паник атака, първото нещо, което трябва да направим е да се фокусираме върху своето дишане. Важно е да поемем контрола върху своето тяло. Трябва да си поемем бавно дъх няколко пъти, след което да го задържим и да издишаме плавно. Това действие успокоява цялото ни тяло и ни отпуска.

Не трябва да се опитваме да изпъдим чувствата, които ни връхлитат в този момент. Нужно е да им позволим да дойдат и да ни залеят. Въпреки, че не трябва да се опитваме да ги пропъдим, все пак не трябва и да ги подхранваме със страх и безпокойство.

Какво представляват паник атаките и как да ги преодолееш?

Друго важно нещо е да се фокусираме върху сетивата си. По този начин ще си обясним всичко, което усещаме, виждаме, помирисваме и чувстваме в момента. Това е вариант, с който бихме могли да се съсредоточим върху външната си енергия и ще пуснем по-бързо негативните чувства да си отидат.

Важно е да не забравяме, че от паник атаката не може да ни се случи нищо лошо, няма да умрем или да получим удар. Ние сме физически здрави и това е просто силно емоционален момент, съпътстващ с неприятни физически елементи. Просто преминаваме през труден момент, но и това ще мине.

Паник атаките са плашещо преживяване, но и то се преживява. Успеем ли да разберем защо ни се появяват, какво стои в техния корен, то много по-лесно ще ги преживеем. Осъзнаем ли, че не могат да ни причинят нищо лошо, те ще преминават все по-бързо и по-бързо, както и ще се появяват все по-рядко.


Просто дишай и имай търпение.

Остави коментар