Какво представляват мускулните крампи и как да ги облекчим?

0
Какво представляват мускулните крампи и как да ги облекчим?

Какво представляват мускулните крампи и как да ги облекчим?

На всеки от нас се е случвало докато правим кардио, стоим на дивана или заспиваме, спокойствието ни е да бъде нарушено от остра, нетърпима болка и силен спазъм, който втвърдява мускула и хвърля в мигновена агония. Е, това са мускулните крампи.

Какво са крампите и какви са симптомите?

Мускулният спазъм е внезапно и неволно свиване на един, на част от един или на цяла група от мускули. Мускулът остава свит и не може да се отпусне волево и са изключително болезнени.

Крампите най-често се появяват в долните крайници, особено в прасците и стъпалата. Това обаче не означава, че ръцете, дланите и коремните мускули не могат да бъдат засегнати. Продължителността на един такъв спазъм обикновено трае няколко секунди, но може да продължи и до 10-15 минути. Често се случва крампът да се прояви няколко последователни пъти докато не отмине напълно.

Освен по острата болка, той може да бъде разпознат и по образуването на твърда бучка от мускулна тъкан или вдлъбнатина под кожата. Макар и силно болезнени, крампите са безвредни, но могат да направят временно невъзможно използването на засегнатия мускул.

Какви са причините за поява на мускулните спазми?

Спазмите са доста често срещани. Сигурни сме, че на всеки от нас се е случвало и то не веднъж. Има определени обстоятелства, които могат да увеличат риска от получаването на крампи и интензитета им.

Една от най-честите причини за появата на мускулни спазми е прекомерното физическо натоварване. Често се среща при професионалните атлети и при по-отдадените на фитнеса хора, спазващи интензивна фитнес програма. Засегнати са също и обикновени хора, които извършват по тежка физическа работа, която натоварва тялото до степен, на която не е свикнало да работи. При тези случаи крампа може да се появи веднага или няколко часа по-късно.

Крамп може да се появи и от мускулна артрофия, причинена от системно обездвижване, застояване, лежане в едно положение или неудобна поза.

Що се отнася до възрастта, крампите се проявяват обикновено при възрастните хора, като с напредването на годините нараства рискът от появата им. Това е така, тъй като в процесът на стареене мускулното разграждане се увеличава, а оставащата мускулна тъкан се претоварва по-лесно от преди. Децата обаче, също не са застраховани. При тях принципът е почти същия – мускулатурата не е толкова добре развита, затова лесно може да бъде претоварена.

В спорта, освен системното претоварване, друг често срещан причинител на скелетно-мускулни спазми е дехидратацията. Обилното потене по време на физическа дейност, особено в топло време, може да обезводни бързо организма и да доведе до крампи. Още повече, че професионалните боди билдъри умишлено се обезводняват преди състезание, с цел да изкарат по-добра дефиниция на мускулите. Добавката креатин, която често се използва от фитнес любителите също повишава риска от поява на мускулни крампи.

Дори и да не спортувате, недостатъчният прием на течности или приемът на диуретици също крие опасност от дехидратация и крампи, особено при хората в по-напреднала възраст.

Друга често срещана причина са нарушенията на минералния баланс в тялото – особено при калиев, магнезиев, калциев или натриев дефицит.

Някои физически и здравословни състояния също могат да доведат до появата на крампи, като например:

 • Бременност;
 • Бъбречна недостатъчност;
 • Лошо кръвообращение;
 • Хипертиреоидизъм;
 • Заболяване на нервната система;
 • Физически травми и наранявания на крайниците;
 • Алкохолизъм

и др.

Освен гореизброените, някои лекарства също споменават в листовките си мускулните спазми като страничен ефект, който може да се прояви след прием.

Как да избегнете появата на мускулни крампи?

Има няколко основни принципа, които ако спазвате ще намалите риска от появата на мускулни спазми до минимум:

 • Приемайте достатъчно течности през целия ден, с цел да избегнете дехидратацията на организма. Тъмният цвят на урината и жаждата са първите симптоми, по които можете да забележите, че вашият организъм е дехидратиран;
 • Добавете в менюто си храни, които са богати на витамини и минерали, като калий, калций и магнезий. Можете да добавите мултивитамини и минерали и под формата на хранителни добавки;
 • Поддържайте добра физическа форма с умерена до висока физическа активност. Избягвайте обездвижването, както и претоварването на организма. Ако тренирате редовно, увеличавайте натоварването в тренировките постепенно и методично;
 • Отделяйте по няколко минути на ден за стречинг и раздвижване на мускулите, особено след тренировка или преди лягане;
 • Ограничете приема на напитки, които съдържат високо количество кофеин и алкохол.

Как да се справите с мускулните крампи?

Ако въпреки всичко ви се появяват мускулни спазми, ето няколко съвета, които биха могли да ви помогнат:

 • Опитайте се да разтегнете засегнатия мускул и го масажирайте интензивно, докато не се отпусне и болката не отмине;
 • Ако имате възможност си вземете топъл душ или наложете топла кърпа върху мястото, за да успокоите мускула и да предотвратите повторното му схващане;
 • В случай, че при вас мускулните крампи са ежедневие или често срещано явление, то е хубаво да се консултирате с лекар. Попитайте го за медикаменти, които може да ви предпише, за да облекчи състоянието;
 • Ако е засегнат кракът (както най-често се случва) – опитайте се да го раздвижите. По този начин по-бързо ще се успокои и облекчи болката.

Остави коментар