Какво представлява смутито и здравословно ли е то?

0
Какво представлява смутито и здравословно ли е то?

Какво представлява смутито и здравословно ли е то?

Що е то смути?

Не вярваме в днешно време да има човек, който да не знае какво е смути (smoothie). Но ако все пак нямаш представа какво е, то най-вероятно живееш в пещера.

Смути е гъста напитка, най-често от плодове и зеленчуци. Към нея може да се комбинират и други съставки като ядки, семена, мляко и т.н. Приготвянето на смути става с блендер и е подобно на шейк. Няма конкретно правило или универсална рецепта за приготвянето на смути и възможностите за комбиниране и импровизации са безкрайно много.

Именно поради свободата при приготвянето и разнообразието от съставки, смутито може да бъде както полезно допълнение към твоята диета, така и рискована храна, която да попречи на напредъка ти. Всичко зависи от това какво съдържа смутито, но затова ще ви разкажем малко по-надолу..

Каква е разликата между смути и фреш?

Смути напитките се приготвят от пасирането на целия плод или зеленчук, а освен него както вече се разбра, може да има и други съставки (ядки, семена и други).

От своя страна, фрешът съдържа единствено изцеденият сок на плода или зеленчука или е комбинация от сока на няколко плода или зеленчука. В него не присъстват допълнителни съставки.

Ако трябва да избирате между фреш или смути – препоръчваме да се насочите към смути.

Какво представлява смутито и здравословно ли е то?
Снимка: runnersworld.com

Какви са ползите и удобствата на смути напитките?

Смути напитките са много популярни във фитнес и уелнес средите, тъй като представляват бърз, вкусен и лесен за приготвяне вариант да си набавим редица хранителни вещества, като полезни въглехидрати и мазнини, витамини, минерали, фибри и други. Рецептите са безброй много и можем да импровизираме по собствен вкус.

Често смути се използва и като вариант за по-бърза закуска или за междинно хранене.

В днешното забързано ежедневие ни остава все по-малко време да се храним здравословно. Затова и много хора се насочват към смутитата, защото вярват, че това е правилният, здравословен избор и че по този начин ще избегнат вредните преработени храни.

За съжаление обаче, както ще разберете след малко, това не винаги е така..

Избягвайте смути напитките от магазините!

Поради големия интерес към смути напитките, търговците бързо се ориентираха и включиха в асортимента си смутита за продажба. Все повече магазини предлагат всевъзможни комбинации от вкусове под формата на смути напитка.

Но конкуренцията тук е жестока и за да направят продуктите си по-примамливи, много производители добавят към напитката и допълнителни подсладителите и оцветители, за да изглежда по-добре и да е по-вкусно. За да бъдат пък по-трайни, обикновено в тях се добавят и консерванти и стабилизатори. И не на последно място, за да бъде по-привлекателна цената за потребителите, често е за сметка на качеството. Съставките на много смути напитки в магазините са с ниско качество, а изкуствените вещества в тях са или колкото, или дори повече от натуралните.

Освен това, смути напитките по магазините и заведенията, често се правят с допълнителни висококалорични съставки като фъстъчено масло, захар, плодови сокове, гренадин, сладолед и други подобни. Това прави смутито не просто прекалено калорично, но и нездравословно.

Но все пак нека не слагаме всички под общ знаменател. Винаги има изключения от общото правило.

Действително има и добри, качествени продукти на пазара. Макар и цената им да е сравнително висока. За да отсееш обаче добрите от лошите, просто трябва да обръщаш внимание на състава, който е описан върху етикета. Това ще ти даде не само по-ясна представа за качеството, но и за хранителните вещества, които приемаш с него. Нещо, което е от изключителна важност при спазването на контролиран хранителен режим.

Какво представлява смутито и здравословно ли е то?
Снимка: runnersworld.com

Защо домашното смути е по-добро от това в магазина?

За да бъдеш напълно сигурен, че приемаш както точното количество, така и правилното съотношение между макронутриенти със своето смути, най-добре е да си го приготвяш сам, вкъщи. За целта ще ти е необходим само един блендер за смути. Или всякакъв друг вид блендер.

Честно казано няма значение какъв блендер ще използваш.. Нужно е само да бъде достатъчно мощен, за да може да смели добре не само плодовете и зеленчуците, а и ядките и семената, ако добавяш такива.

Смути или твърда храна – кой е по-добрият избор?

Макар и да е бързо и удобно за приготвяне, в някои отношения смутито изостава спрямо твърдата храна.

Когато дъвчем храната си, тялото ни отделя хормони, които му помагат да се заситим по-лесно. А ако просто я „излеем“ в тялото си и я глътнем, тази секреция не се осъществява и рискът да останем гладни или да огладнеем по-бързо в последствие се увеличава.

Има и слухове в подкрепа на смутито, че като течна храна то се усвоява по-лесно и по-добре от тялото. Но подобни твърдения обикновено не са прикрепени с факти и изследвания. Защото не е така.. Пасираната храна просто преминава по-бързо през тялото, което не само не засища толкова добре, но и не позволява на тялото ни да извлече достатъчно нутриенти от нея.


Виж още:

Млечно смути с банан и чия


 

Остави коментар