Какво представлява ехинацеята и ефективна хранителна добавка ли е тя?

0
Какво представлява ехинацеята и ефективна хранителна добавка ли е тя?

Какво представлява ехинацеята и ефективна хранителна добавка ли е тя?

Какво представлява ехинацеята?

В сезона на гриповете, нека разгледаме популярната на повечето от нас ехинацея.

Ехинацеята е сборно название на група растения от рода на маргаритките. Срещат се 9 различни вида, но само 3 от тях се смятат за ефективни като хранителна добавка.

Тя съдържа богат асортимент от активни вещества, благодарение на които се смята за ефективна билка при борбата с настинката, възпаление и други здравословни проблеми. Затова и много хора я включват в списъка със суплементи към своя хранителен режим.

Ето някои от основните предимства, с които бива свързвана ехинацеята:

  • богата е на антиоксиданти;
  • подсилва имунната система;
  • понижава нивата на кръвна захар;
  • успокоява и противодейства на стреса;
  • притежава антивъзпалителни свойства.

Наистина ли обаче ехинацеята е толкова ефективно лечебно средство или, като при много други билки, като куркума и джинджифил, силата на индивидуалните ѝ полезни свойства са „леко“ преувеличени?

Ефективна хранителна добавка ли е ехинацеята?

Може би да, но не и сама по себе си.

Наистина някои от съставките на това растение се свързват с положителни ефекти върху здравето ни и дори са подкрепени с някои изследвания. Съществуват и мета-анализи, които показват леко ускорение във възстановяването при настинка и други леки здравословни проблеми.

Но освен, че показват положителните ѝ свойства в определени случаи, проучванията също така показват и непостоянният им и трудно-доказуем характер. При някои хора билката действа добре, при други обаче – не особено. А малка част от хората споменават за странични ефекти от приемът им, които макар и редки, е добре да се вземат предвид. Но за тях ще кажем малко по-надолу.

В общи линии, ехинацеята може да бъде чудесна добавка към по-завършен краен продукт – ако хранителната добавка, която смяташ да вземеш, съдържа в себе си и екстракт от ехинацея, в допълнение към другите съставки, това е чудесно.

Но поне към този момент няма сериозни доказателства, които да показват, че приемът на ехинацея като самостоятелна добавка, е достатъчен да пребори каквото и да е здравословно състояние самостоятелно.

Какво представлява ехинацеята и ефективна хранителна добавка ли е тя?

Какъв е препоръчителният дневен прием на ехинацея?

Препоръчителният дневен прием на добавки с ехинацея зависи от коя точно част на самото растение са извлечени те. При ехинацеята, както цвета и листата, така и корените могат да се използват за извличане на полезните вещества.

За добавки извлечени от горната част на растението (без корените), които са и най-често срещаните на пазара, препоръчителният ефективен дневен прием е между 900 и 1500 mg, като е най-добре да се приема на 2-3 равни дози през деня.

А ако активното вещество се приема под формата на тинктура – то 7-10 мл. дневно, разделени на 3-4 дози от 2,5 мл.

Разбира се, въпреки тези препоръки, най-удачно е на първо място да се следва препоръчителния прием на етикета на конкретния продукт.

Какви са потенциалните странични ефекти от приема на ехинацея?

Когато става дума за безопасността – продуктите от или със ехинацея са безопасни и безвредни при спазване на препоръчителният дневен прием и страничните му ефекти са голяма рядкост. Все пак, има докладвани такива от някои хора:

  • появява на кожен сърбеж или лек обрив;
  • стомашно неразположение и диария;
  • замайване;
  • недостиг на въздух.

Важно е да се отбележи, че освен рядко докладвани, в повечето случаи тези странични ефекти се проявяват при хора с вече развити алергии към други растения и ехинацеята не е единствения виновник за проявата им.

Също така трябва да се знае, че макар да има приличен брой изследвания върху ефектите от приема на ехинацея, в тях се наблюдават ефектите при краткотраен прием, а дълготрайният прием и евентуалните странични ефекти, които може да предизвика не са толкова добре документирани.

В заключение бихме казали, че…

Ехинацеята е безвредна и лесноусвояема хранителна добавка, когато се приема според указанията и в краткотраен план.

Въпреки, че има изследвания, които доказват полезните ѝ свойства, особено при обикновена настинка, има и такива, които опровергават повечето ѝ други предимства. Те не са добре документирани, а резултатите от изследванията са непостоянни.

Затова е по-добре приемът на ехинацея да е като съставка в друг, комплексен продукт, където полезните ѝ свойства ще се комбинират с полезните свойства на другите активни съставки в него и крайният ефект за нас ще е по-силно осезаем.

Остави коментар