Какво не знаем за трамваите

0

Трамваи има само в София и без тях тя нямаше да бъде столицата, която е. Тези жълти превозни средства са запазена марка на града. На 14.01.2021 българските трамваи отпразнуваха 120 години по релсите, нека ги почетем с малко интересни факти и увлекателна тривиа.

Какво може би не знаем за софийските трамвай:

1. Първият трамвай официално тръгва на 1 януари 1901. Строежът на линиите отнема малко над 2 години и е изпълнен от френски и белгийски дружества. Първоначално по улиците се движат едва 25 мотриси.

2. За първия трамвай е писал даже Вазов: „Какво ахкане и негодувание у всички софиянци, когато гледаха запречкването със стълбове софийските мегдани и улици за нуждите на електрическото осветление и на електрическия трамвай и замрежването въздуха с тая паяжина от медни жици! Никога столицата не е знаела, че имала толкова любители на красотата си! А помните ли какви възхитени сборища се трупаха около първите пуснати трамваи, няколко дена наред натъпкани, като сардели, или като Ноевия ковчег – изберете което щете от тия две сравнения – с пътувачи от двата пола и от всичките възрасти? Негодувание, очудване, възхищение – всичко мина. Софиянци вече не се чудят – те видяха по-чудни неща и им се пречудиха също.“

3. Общата дължина на трамвайните трасета в София е над 300 км, а в настоящия момент трамвайните депа са три. Столичен електротранспорт има 14 линии.

4. Най-дългата трамвайна линия е 22.

5. Има два типа линии: теснолинейни и нормални. Разликата е някакви си 40 см в междурелсието. Повечето трамвайни линии в София са теснолинейни.

6. Старите мотриси са били български. През 1936 г. са произведени първите с марката ДТО (по името на Дирекцията на трамваите и осветлението). После получават доста по-дяволити имена на модели като „Комсомолец“ и „Космонавт“.

7. Трамваите в София са мобилна поща. Външната им страна разполага с вградена пощенска кутия, намираща се непосредствено до първата врата. Писмата от трамвайните пощенски кутии се събират на няколко възлови спирки в центъра на София и се предават за обработка в Централна поща.

8. Има късометражен филм за историята на софийските трамваи, който е част от поредицата „5 минути София“.

9. Трамваите не са особено бързи – средната им скорост е едва 12,7 км/ч.

10. Не може да те удари ток от релсите, така че не е нужно да ги прескачаш. Трамваите се захранват по жиците над тях.


Източник: goguide

Остави коментар