Какво не трябва да правим, когато някой се задави?

Какво не трябва да правим, когато някой се задави?

Какво не трябва да правим, когато някой се задави?

Много от нас инстинктивно, когато някой до нас се задави с храна по време на хранене, го потупваме по гърба. Това обаче никак не е правилно и може да доведе до много по-сериозни последствия.

Едно такова потупване по гърба на някой, който се е задавил с храна, може само да влоши неговото състояние. От самото потупване заседналото парченце от храна в дихателните пътища може само да изпадна по-надолу и да блокира още по-сериозно. Резултатът от предприемането на тези грешни действия може да доведе до спиране на дишането и да се окаже фатален.

Най-правилното решение, когато някой се задави с храна е да го накараме да кашля, докато се навежда напред. По този начин, при самото кашляне парчето заседнала храна ще изкочи навън. Друг вариант е задавилият се да издиша силно няколко пъти, като поемането на въздух трябва да става бавно и леко, в противен случай може отново да се стигне до блокиране на дихателните пътища.

В случай, че пострадалия дори не може да се изкашля е необходимо да хванем ръцете му, да ги свием към гърдите, след което да минем зад него и да го вдигнем няколко пъти като избутваме навътре и нагоре с ръце между пъпа и гръдната кост. В повечето случаи под натиска на въздуха, парчето от заседналата храна ще напусне дихателните пътища.

 

Остави коментар