Какво не трябва да правим, когато някой се задави?

0
Какво не трябва да правим, когато някой се задави?

Какво не трябва да правим, когато някой се задави?

Много от нас инстинктивно, когато някой до нас се задави с храна по време на хранене, го потупваме по гърба. Това обаче никак не е правилно и може да доведе до много по-сериозни последствия.

Едно такова потупване по гърба на някой, който се е задавил с храна, може само да влоши неговото състояние. От самото потупване заседналото парченце от храна в дихателните пътища може само да изпадна по-надолу и да блокира още по-сериозно. Резултатът от предприемането на тези грешни действия може да доведе до спиране на дишането и да се окаже фатален.

Най-правилното решение, когато някой се задави с храна е да го накараме да кашля, докато се навежда напред. По този начин, при самото кашляне парчето заседнала храна ще изкочи навън. Друг вариант е задавилият се да издиша силно няколко пъти, като поемането на въздух трябва да става бавно и леко, в противен случай може отново да се стигне до блокиране на дихателните пътища.

В случай, че пострадалия дори не може да се изкашля е необходимо да хванем ръцете му, да ги свием към гърдите, след което да минем зад него и да го вдигнем няколко пъти като избутваме навътре и нагоре с ръце между пъпа и гръдната кост. В повечето случаи под натиска на въздуха, парчето от заседналата храна ще напусне дихателните пътища.

 

Остави коментар