Какво е общото между котките и дълголетието?

0

Какво е общото между котките и дълголетието?

Много често стопаните на котки отнасят редица майтапи и подигравки заради домашните си любимци. Предполагаме, че сте чували някое от следните твърдения – котките приемат стопаните си за свои роби, жените, които имат котки ще си останат стари моми, и редица други подобни.

Почитателите на котките обаче, имат един основен аргумент, който могат да изтъкнат пред всички, които смятат, че е по-добре да имаш куче, отколкото котка. Котките увеличават продължителността на живота на своите стопани.

Чудите се как? – Ето как.

Какво е общото между котките и дълголетието?

Котките редуцират стреса

Когато се приберете вкъщи, след натоварен и стресов ден, то котките могат да ни успокоят за броени секунди. Като Ви посрещне мъркащия домашен любимец, набързо забравяме за всички нерви и проблеми, които сте имали през деня.

Освен това, хората с котки страдат от сърдечно-съдови заболявания много по-рядко, отколкото тези, които нямат котка в дома си.

Вълшебното мъркане на котките

Когато вашия любимец издава онези приятни мъррркащи звуци, то значи че е спокоен и се чувства добре. Това от своя страна кара и ние да се чувстваме по-добре. Мъркането на котките намалява кръвното налягане налягане, подобрява кръвообращението и помага при възпаления на ставите и костите.

При своето мъркане, котките генерират микровълни, които имат същата честота, както при медицинската терапия за артрит. Факт е, че котките познават болните места и се наместват точно там, за да ги излекуват.

Котките подпомагат заспиването

Ако искаме да се наспим и да си починем качествено, то идеята да си легнем с котката е много добра. Все едно имат някаква магическа способност да ни приспиват. Единственото гадно е, когато посред нощ решат да ни се разхождат по главата, но дори и това е приятно понякога.

Какво е общото между котките и дълголетието?

Движение

Ако и вие сте от хората, които не обичат да се движат и си падате „по-енергоспестяващи“, то това може да ви изиграе лоша шега със здравето ви. Но едно игриво коте в дома ви, със сигурност ще ви накара да се пораздвижите малко, било то да си поиграете с него или да подредите след него.

Привързаност

Въпреки, че котките са своенравни, те също се привързват към своя стопанин и го даряват с цялата си любов, на която са способни. А както знаем – няма по-хубаво нещо от споделената любов. Тя удължава живота и го прави много по-приятен и щастлив.

Затова като заключение можем да кажем, че тези мъркащи създания са един добър заместител на любовния партньор, но и не го изключват. При възрастните хора е изключително важно да имат другар в живота си, било то и на четири лапи.

Остави коментар