Капучино и лате. Каква е разликата между двете напитки?

0

Капучино и лате. Каква е разликата между двете напитки?

Ние от iNEWSbg сме меко казано фенове на кафето. Обичаме (почти) всички варианти за кафе напитки. Със сигурност капучино и лате са едни от фаворитите ни. Именно поради тази причина се решихме и да напишем статия за тях.

Какви са основните разлики между двете напитки?

Докато се опитвахме да намерим най-точното определение за двете напитки, попаднахме на статия на Eat This Not That, които разговарят с кафе експерта Ед Мофат. Той е и съосновател на известната кафе пекарна Common Room Roasters в САЩ. Според него, за да разберем кои са основните разлики между двете кафе напитки, най-добре е да започнем първо с точните дефиниции на заглавията им.

„Лате“ (latte) идва от италианския език и означава мляко. Буквално преведено напитката Кафе Лате означава Кафе Мляко.

Думата „Капучино“ (cappuccino) също идва от италиански език и е свързана с монашески орден на братя Капуцини. Те са известни с мисионерската си дейност и помощ за бедните още от XVI век. Тук обаче идва и въпроса защо кафе напитката е кръстена на тях?

Капуцините са лесно разпознаваеми с отличния си гардероб. Те са носели кафява роба с дълга заострена качулка, която виси на гърба им. Италианската дума за тази качулка е Капучио (cappucio), от която произлиза и думата капучино. Когато напитката се появява за първи път, тя е кръстена на братята Капуцини именно заради цвета, който еспресото придобива след добавянето на мляко – именно цвета на техните дрехи.

Сега ще си кажете, че и двете кафе напитки представляват мляко и кафе, каква точно е разликата? Разликата е в съотношението.

 

Капучино и лате. Каква е разликата между двете напитки?

Колко мляко съдържа капучиното в сравнение с латето?

И двете кафе напитки съдържат двойна доза еспресо, но в едно Кафе Лате има по-голямо количество мляко, в сравнение с Капучиното. Именно по-голямото количество мляко прави Латето по-меко. Кафе Лате се сервира в още по-големи чаши от тези за капучиното.

След като и двете напитки са еспресо и кафе, то има ли латето същия вкус като капучиното?

Да и двете напитки представляват еспресо и кафе, но техния вкус се различава значително. Именно заради съотношението кафе – мляко, ароматът на кафе в капучиното е много по-силен, отколкото в латето.

„Тъй като капучиното се сервира в по-малка чаша от латето, то има по-тежък аромат на кафе, с повече киселинност, поради по-голямото количество еспресо и по-малкото количество мляко“, заключва кафе експерта Ед Мофат.

Остави коментар