Как кучетата надушват лошите хора?

0

Как кучетата надушват лоши хора?

Надали съществува собственик на куче, който да не се е сблъсквал с конфузната ситуация домашния му любимец да започне да лае по случайно срещнат човек, без той да го провокира с някакви действия. За тази реакция на кучето има причина и тя е, че те могат да надушват лошите хора.

Замисляли ли сте се някога какво точно представлява кучешкия нос? Различава ли се от човешкия? Да, различава се, като тук не броим външния му вид. Докато ние имаме около 6 милиона рецептори за миризма, то нашите четириноги приятели разполагат с около 300 милиона. Респективно на това и частта в мозъка им, която отговаря за обонянието е с около 40 пъти по-голяма от нашата.

Как кучетата надушват лоши хора?

Научно доказано е, че кучетата могат да усещат чрез носа си фини промени в химичния баланс на тялото на хората. Поради същата причина те могат да предупреждават за развитието на рак, промени в кръвната захар на своя стопанин, както и да усещат промените в настроението.

По същия начин, любимия ни четириног може да разпознава лошите от добрите индивиди. Когато сме изпаднали в определено емоционално състояние – щастие, тъга, гняв или някакво друго, то кучето ни може да надуши химикалите, които мозъка ни секретира. То разпознава невидими за човешкото око черти от характера ни.

Затова можем спокойно следващия път да се доверим на нашия космат приятел, когато се разлае срещу някой наш познат уж без причина. То определено има такава и затова е хубаво да стоим на страна от въпросния човек.

Остави коментар