Как фитнес тракерите и други иновации променят спортуването за здраве

фитнес тракерите

Грижата за здравето и външния вид става все по-актуална през последните години. И все повече хора започват да спортуват или спазват различни хранителни режими.

Ходенето във фитнес залите може и да се окаже временно затруднено поради по-сериозните мерки във връзка с разпространението на Covid19. Това обаче прави спортуването още по-важно, защото подобни вируси атакуват по-успешно хора със здравословни проблеми. Включително високо кръвно налягане, наднормено тегло и др.

“Добрата новина е, че днес има все повече начини да се поддържаме във форма дори и в домашна обстановка или в парка, съобразявайки се с това ограничение, както и със спецификите на начина си на живот и свободното си времето. През последните месеци в този сегмент навлизат редица иновации – от носими джаджи и други фитнес технологии, до нови хранителни добавки и нови методи за трениране. Постоянството и мотивацията си остават най-важните фактори за успех, но когато хранителният режим и тренировките се комбинират с подходящите хранителни добавки, крайната цел става доста по-лесно постижима.”

споделя Венцислав Михов от екипа на 4Fitness Shop.

Той обобщава най-новите тенденции в областта на фитнес тренировките и хранителните добавки през тази година. Ето кои са те:

Модерните технологични джаджи за фитнес

Модерните технологични джаджи като смарт часовниците, фитнес гривните и мониторите за проследяване на сърдечния ритъм стават все по-актуални сред спортуващите хора. Както и сред последователите на здравословния начин на живот.

Тези устройства не само могат да допринесат за постигането на поставените фитнес цели, а и притежават голям брой допълнителни функционалности. Които улесняват комуникацията и доброто прекарване през свободното време като възможност за провеждане на разговори и слушане на музика.

Високо интензивни интервални тренировки (HIIT)

Наред с модерните технологични джаджи, сред спортуващите стават все по-популярни високо интензивните интервални тренировки като таебо, бокс или кикбокс, при които се изгарят голямо количество мазнини.

Те се приемат за изключително ефикасни, защото при тях се редуват упражнения с висок и нисък интензитет. Или такива с висок интензитет и кратки периоди на почивка. По този начин тялото превключва между анаеробен и аеробен режим, като създава благоприятна среда за топене на мазнини и изграждане на мускулна маса.

Сертифицираните фитнес инструктори стават все по-търсени

Наред с високо интензивните интервални тренировки нараства търсенето и на тренировките със свободни тежести, персоналните тренировки, както и тези с телесно тегло – Body Weight Training. Ролята на сертифицираните фитнес инструктори се увеличава, особено при фитнес програмите за възрастни и за хора със здравословни проблеми.

Тенденции при хранителните добавки

Модерните напоследък тренировки се съчетават с режим и приемането на хранителни добавки. Те допринасят за поддържането на добро здраве и оптимално тегло.

Колаген

Като хранителна добавка, колагенът се получава от риба, мембрана от яйчени черупки или различни животински източници. Той обикновено се използва при състояния, свързани с болки в ставите и за поддържане здравето на кожата.

Медицински гъби

Лечебните гъби като рейши и кордицепс имат терапевтичен ефект при всякакъв вид заболявания. Като хранителни добавки те имат противовъзпалително, антираково и антивирусно действие. В същото време успешно възстановяват отслабнал имунитет и премахват вредните свободни радикали.

Хранителни добавки с отслабващ ефект

Добри ефекти при управлението на телесното тегло постигат хранителните добавки Канабидиол (CBD) и Medium-chain triglycerides (MCT), както и пребиотиците инулин, фруктоолигозахариди (FOS), галактоолигозахарид (GOS) и бета-глюкани. Берберинът също помага при загуба на тегло, като намалява инсулиновата резистентност, увеличава митохондриите в мускулните клетки, както и кафявата (добрата) мазнина в човешкото тяло.

При проблеми със съня

За добър сън се препоръчват добавки като мелатонин, някои ботанически билки, l-теанин и магнезий. А за добро настроение, повишена енергия и засилен метаболизъм специалистите препоръчват прием на шафран.

Остави коментар