Как дигиталните портфейли ще променят бъдещето на финансите?

0
Дигиталните портфейли са тук. Вижте как те ще променят финансите

Дигиталните портфейли са тук. Вижте как те ще променят финансите

През последните години дигиталните портфейли (т.нар. digital wallet) се наложиха като една от най-модерните и перспективни финансови технологични услуги. Този тип решения позволяват на потребителите да обединят всички свои картови и други сметки в удобно приложение, най-често достъпно през смартфона.

Това улеснява значително всякакъв вид разплащания и същевременно ги прави много по-сигурни. В добавка дигиталните портфейли увеличават възможностите за разплащане с разнообразни устройства като умни часовници, гривни, телефони, таблети и много други.

Днес редица технологични компании, както и финансови институции вече предлагат такива решения.

В Европа навлизането на дигиталните портфейли получи допълнителен тласък, благодарение на влязлата в сила нова директива за платежните услуги PSD2.

В исторически план банковите институции са сред първите, които се дигитализираха, включително голяма част от операциите, свързани с обслужване на клиентите – карти, интернет, мобилно банкиране и т.н. Те обаче се забавиха по отношение създаване и управление на собствени дигитални портфейли и вече започват да осъзнават това

посочва Мердихан Исмаилов, продуктов мениджър на решения за финансови институции в Сирма Груп.

Според него, клиентското изживяване се е наложило като тема номер едно в сектора през последните години, особено когато става въпрос за дигитални финанси.

Ковид пандемията промени финансовата култура както на клиентите, така и на банките. Те промениха своите дългогодишни навици за ползване на финансови услуги. Създаването на собствени дигитални портфейли, основани на плащания от сметка в сметка е една от възможностите, които PSD2 регламентът предоставя. То може да помогне на банките да увеличат обема на плащанията посредством директен достъп до сметките, без значение в коя банка са.

добавя още Мердихан Исмаилов.

Самата Сирма Груп вече се позиционира успешно в този сегмент.

Компанията, която има над 20-годишен опит в банковия и финансов сектор. Създаде първия по рода си дигитален портфейл базиран на плащания от типа IBAN към IBAN. Той се нарича Up2Pay и е последно поколение дигитален портфейл за банки и търговци. Използва процесите на отворено банкиране за извършване на платежни транзакции, инициирани от търговец и упълномощени от потребител на платежни услуги.

Решението е подходящо както за банки, така и за застрахователни и лизингови дружества, както и инвестиционни мениджъри. Потенциален интерес биха имали също ритейлъри, онлайн търговци и др. То предлага многобройни предимства за всички участници във веригата на стойността – банката, търговците и крайните потребители.

То осигурява незабавност в получаването на парите, както и възможност да се организират паневропейски плащания, без необходимост от допълнителни оператори. Освен това, може да намали значително транзакционните такси и комисионни, както и да подобри мигновеното получаване на финансови постъпления.

Крайните клиенти от своя страна могат чрез Up2Pay да обединят на едно място информацията за всички свои банкови сметки и в същото време да извършват платежни транзакции, избирайки желаната от тях сметка, независимо в коя банка е тя. Транзакциите са базирани на основния банков продукт – разплащателната сметка.

В добавка, дигиталният портфейл може да се използва заедно със съществуващите системи за мобилни разплащания, позволявайки на клиентите да плащат за покупки със своите смартфони.

Сред най-важните характеристики на дигиталния портфейл на Сирма са инициирането и одобрението на плащане от сметка към сметка. Също така незабавни плащания между портфейли, персонален мениджмънт на финансите и възможности за проверки на баланс. Важни още са история на транзакциите и отчети, обслужване на плащания във физически и онлайн магазини.

В добавка решението предлага и опции за плащане в магазини чрез сканиране – посредством NFC или QR код, за биометрично удостоверяване, за интеграция с последното поколение чатбот, базиран на изкуствен интелект, интеграция със софтуер за лоялност и награди, както и много други.

Остави коментар