Как да си изградим нови навици по правилния начин без да се проваляме за пореден път?

0

Снимка: „Силата на малките крачки“, Страхил Иванов | fitbg.net

Как да си изградим нови навици по правилния начин?

Искате да си изградите нови навици по правилния начин, при това без да се проваляте за пореден път?

Навиците са изключително важни за нашия успех, особено ако искаме да постигнем позитивна промяна:

  • Ако си създадем навика да тренираме редовно, ще сме в отлична форма;
  • Ако си създадем навика да се храним по-добре, ще сме по-здрави;
  • Ако си създадем навика да четем всеки ден, ще сме по-идейни и любопитни.

Това са едни от най-популярните и желани навици, но в същото време защо е толкова трудно да си ги изградим и да ги спазваме?

За съжаление, обикновено всеки път се повтаря едно и също – обещаваме си, че ще сме сериозни, но след няколко седмици започваме да нарушаваме обещанията, които сме дали пред себе си и се връщаме към старите вредни навици.

Защо се получава така?

Причината да е толкова трудно да си изградим нови навици се корени в грешния подход.

Какво правят 99% от хората? Поставят си голяма, амбициозна цел и имат прекалено големи очаквания още от самото начало.

Например, казваме си, че искаме да тренираме 4-5 пъти седмично по 60 минути, да четем по 20+ страници на ден, да спазваме перфектния хранителен режим и други.. Но при положение, че досега не сме тренирали изобщо, не сме се хранили здравословно и не сме чели редовно, то правим твърде голяма крачка извън собствената си зона на комфорт. Подсъзнанието ни започва да се съпротивлява срещу мисълта да направим толкова резки промени.

В един момент просто се отказваме от нереалистичните и амбициозни цели, които сме си поставили и нямаме постоянството да се придържаме към тях всеки ден.

В тази статия ще разгледаме един изцяло различен подход, който ще преобърне представите ви на 180 градуса. Оказва се, че изграждането на нови навици не е толкова трудно, стига да го правим по правилния начин!

Какъв е правилният начин да си изградим нови навици?

Колкото по-драстична е една промяна, то толкова повече съпротивление ще изпитваме срещу нея. Следователно, ако искаме да си изградим нови навици и да се променим трайно в положителна посока, то трябва да направим промените толкова плавни и неусетни, че подсъзнанието ни дори да не ги забележи!

В книгата си „Силата на малките крачки“, Страхил Иванов дава това решение и сега ще го споделим набързо с вас в съкратен вариант.

Снимка: „Силата на малките крачки“, Страхил Иванов | fitbg.net
Снимка: „Силата на малките крачки“, Страхил Иванов | fitbg.net

Вместо да си поставяме големи и нереалистични цени, по-добре да си поставим малки и постижими такива, които да не ни се струват заплашителни. Трябва да предприемаме толкова малки крачки всеки ден, че да е невъзможно да си намираме оправдания за тях. Реакцията ни трябва да бъде „Само това ли?“

Ето и няколко примера:

  • Вместо да четем по 20 страници, нека си поставим за цел да четем по 2 на ден;
  • Вместо да тренираме по 60 минути, нека си поставим за цел да тренираме по 5 минути всеки ден;
  • Вместо да пием по 2-3 литра вода на ден, нека си поставим за цел просто да пием по една чаша сутрин, след като се събудим.

Може би ще се запитате какъв е смисълът да си поставяме толкова малки цели? Как това би ни помогнало да напредваме?

Истината е, че когато си поставим толкова малки цели, така постигаме нещо много важно – спираме да се страхуваме от това да започнем. Много по-лесно е да стартираме с една 5-минутна тренировка, отколкото с 60-минутна такава.

В първия случай възприетата трудност на задачата е много по-ниска и подсъзнанието ни не ни спира да я започнем. Казваме си с насмешка: „Всеки може да прочете 2 страници дори и в най-натоварения си ден. Това е смешно. Естествено, че мога да го направя!“ – и просто го правим. А в другия случай си поставяме голяма цел, но се проваляме при нейното изпълнение..

Кое в крайна сметка е по-важното? Да имаме голяма, амбициозна цел и да не направим нищо, защото се страхуваме от нея или да имаме смешна, дори жалка по-размер цел, но да успяваме да я постигаме всеки ден без изключение?

Мислим, че всички знаем правилния отговор на въпроса. Нека имаме срамно малки цели и впечатляващи резултати, а не впечатляващи цели и срамни резултати!

А и не всеки ден ще спираме само до минималната цел, която сме си поставили. В някои дни ще ни е лесно да я надхвърлим – нищо не ни спира да тренираме повече от 5 минути, стига да го пожелаем. Единственото правило е в началото да не се насилваме да правим много повече, ако не искаме. Ако тренираме 5 минути и нямаме сили за повече – просто трябва да спрем дотам и да се поздравим за това, че сме постигнали целта си!

Лимитирана оферта: Поръчай "Силата на малките крачки" и получи 7 страхотни бонуса! | Снимка: fitbg.net
Лимитирана оферта: Поръчай “Силата на малките крачки” и получи 7 страхотни бонуса!
Снимка: fitbg.net

Опитайте този подход и ще се убедите сами за себе си колко е вярно това!

Искаме това да не е поредната статия, която ще прочетете без да не предприемете никакви действия за след това. Този път искаме да е нещо различно. Искаме от вас да изпълните следните няколко неща:

Изберете навик, който е важен за вас.
Нека да е нещо обвързано с вашите дългосрочни цели и ценности. Запишете този навик и си поставете цел, която да покривате всеки ден, която е смешно малка (например, ако искате да започнете да тичате, си поставете за цел да тичате по 2 минути на ден). За момента изберете само един навик.

Изпълнявайте навика в продължение на седмица.
Опитайте само за една седмица. В повечето дни ще видите, че с лекота надхвърляте малката цел, която сте си поставили. Но в някои от дните може да сте толкова заети, че да сте благодарни, че целта ви е толкова малка. Така ще имате свобода и гъвкавост.

Анализирайте резултатите си и ако желаете можете да добавите още навици.
След първата седмица направете поглед назад и вижте как се чувствате. Радвахте ли се на това, че сте покривали малките си цели? Пропуснахте ли някои дни или се справихте с лекота? Ако сте пропуснали, то не сте си поставили достатъчно малка цел. Намалете размера ѝ още. Целта трябва да е толкова малка, че да е невъзможно да я пропуснете – така на практика няма как да се провалите, защото ще правите навика си всеки ден. Не добавяйте повече от 3 навика наведнъж, това трябва да е таванът ви. В противен случай ще ви е трудно да се справите и ще започнете да се проваляте.

В своята книга „Силата на малките крачки“, Страхил ни обяснява още много детайли от тази стратегия, така че просто е невъзможно да обхванем всичко само в една статия. В книгата са дадени научните обяснения, които стоят зад този подход. Обяснява в детайли как бихме могли да приложим този метод на практика в зависимост от нуждите и целите си, как да следим навиците си (на хартия или дигитално), за да можем да следим своя прогрес. Споделя как да се подсещаме да правим навиците си всеки ден и още много…


Като заключение бихме казали, че поставянето на големи цели изглежда чудесно нещо, но малките крачки са това, което наистина ще ни позволи да прогресираме всеки ден и да изграждаме навиците, които желаем.

Колкото по-лесно ни е в началото, толкова шанса навикът да се формира е по-голям. А щом веднъж навикът започне да се формира, вече ще ни е много по-лесно да го надграждаме!

Остави коментар