Как да подсилиш имунитета си в сезона на настинките – 3 бързи съвета

0
имунитета

Все още сме в сезона на настинките, а и в сегашната ситуацията не е излишно човек да е по-предпазлив и да направи всичко нужно, за да подсили имунитета си. Така че в тази статия ще разгледаме няколко полезни съвета за подсилване на имунитета и по-лесно преминаване през настинката. Ако вече си се сдобил с такава.

В тази статия ще намериш 3 бързи, но полезни съвета от сферата на здравословното хранене и тренировките. И как да боравиш умело с тях, за да увеличиш шансовете на тялото си да се справи с вирусите.

1. Да тренираш или да не тренираш… това е въпросът

  • Ако симптомите са нагоре от врата – главоболие, запушен нос, хрема – си в състояние да тренираш. Физическата активност може дори да облекчи състоянието ти. Но е важно и да се отбележи, че натоварването трябва да е леко до умерено. В такива моменти не е време да търсиш прогресивно натоварване. А по-скоро да поддържаш формата си с натоварване, с което си свикнал до момента или дори малко по-леко!
  • Ако симптомите са надолу от врата – висока температура, болка в мускулите, стомашно неразположение, втрисане – не си в състояние да тренираш. Ако го направиш, може да влошиш състоянието си.

Все пак, хубаво е да не се диагностицираш сам, защото е много вероятно да допуснеш грешка. Симптомите на настинка и грип често се припокриват, което ги прави трудно различими. И ако при настинка тренировките, съчетани с адекватна грижа за здравето, могат да доведат до положителни резултати. То при грипа, нещата далеч не стоят по същия начин.

А ако се чудиш дали да тренираш, докато си под карантина вкъщи или дали тренировките ще ти помогнат да се предпазиш от вирусите, преди да си ги хванал. Отговорът е „категорично да“. Тренировките ще запазят тялото ти здраво, силно и жизнено. И определено ще помогнат с подсилването на имунитета му срещу вируси и настинки. А както виждаш, в някои случаи дори могат да спомогнат за по-бързото възстановяване от тях!

2. Заложи на здравословното хранене

Голяма изненада, нали? – Здравословното хранене те поддържа здрав… На какви точно храни да наблегнеш, за да подсилиш имунитета и да пребориш настинката успешно!

Трябва да си набавяш достатъчно Витамин C, Витамин Д и цинк. В посочените линкове и в много други е доказано, че тези микронутриенти действат изключително добре срещу вирусите на обикновената настинка. Грипа и други респираторни заболявания, като директно подпомагат функциите на имунната система.

Разбира се, те обикновено се приемат под формата на хранителни добавки. А хранителните добавки са именно това – добавки, които допълват хранителния режим и предоставят лесен начин да си набавим нужните микро- и макронутриенти. Ако само храната не ни ги предоставя в достатъчни количества.

Затова, на първо място трябва да си осигуриш пълноценен и здравословен хранителен режим, съдържащ достатъчно от всичко. И все пак – някои изследвания показват, че завишения прием на Витамин C и цинк доказано съкращава времето за възстановяване от настинка. Така че в такива случаи, допълнителният им прием под формата на добавки не е излишен.

Що се отнася до храната – полезни източници на цинк са червеното месо, пилешки дроб, ракообразни…

Предимно животински източници. Така че вегетарианците определено е добре да помислят за допълнителния му прием под формата на хранителна добавка.

За Витамин C – полезни хранителни източници са плодовете (особено цитруси, киви и ягоди). Както и доматите и зеленчуци като чушки, броколи и брюкселско зеле. Картофите също, но в доста големи количества. Което пък може да се окаже проблем за калорийния прием, ако целта е отслабване

Витамин Д познаваме като „слънчевият витамин“. Така че за да си набавяш достатъчно от него трябва да поемаш добро количество слънчева светлина. Това не винаги е възможно, когато си затворен вкъщи, под карантина или заради боледуване. Така че приемът му под формата на хранителна добавка често е наложителен в такива случаи, за да не се стига до дефицит.

Освен правилното хранене, не трябва да забравяме и за добрата хидратация. Все пак тялото ни е предимно съставено от вода и тя е жижненоважна за пълноценното и правилно протичане на процесите в него. Затова, в периода на настинките и вирусите, е от още по-голямо значение да се хидратираме добре, с прием на повече вода и течности като цяло – чайчета, супи, бульон.

3. Редовно мий ръцете си

Не трябва да забравяш да миеш ръцете си не само редовно, но и изключително старателно и задълбочено. Отдавна е доказано, че редовното и старателно миене на ръцете и като цяло – поддържането на добра лична хигиена, е една от най-добрите физически бариери между нас и вирусите на респираторните заболявания.

Дали ще ги почистваш със санитарен гел за 15 лв от аптеката или с обикновения кухненски сапун – голяма разлика няма! Стига да не претупваш работата и да отделиш достатъчно време на втъркване преди изплакване. Сапунът ще ти върши чудесна работа за премахването на микробите от ръцете.

Но и тези заболявания често се пренасят по въздушно-капков път. Затова не разчитай само на чистите ръце, за да се предпазиш. Предпазните маски определено са нещо, което не трябва да пренебрегваш, излизайки навън в настоящата обстановка.

В заключение

В сезона на настинките и вирусите преди всичко трябва да сме по-дисциплинирани и отговорни. Както към себе си, така и към околните.

Освен, че трябва да спазваш предписанията на компетентните органи за преодоляване на ситуацията в момента и да ограничиш социалните контакти и излизането навън. Можеш допълнително да си помогнеш и да се подсигуриш като следваш тези, по мое мнение, лесни за спазване съвети:

  • остани активен, но без да се претоварваш;
  • храни се пълноценно и здравословно;
  • поддържай добра лична хигиена и бъди предпазлив;

Така успешно ще подсилиш имунитета си и ще увеличиш шансовете си да останеш здрав и силен. Въпреки рисковата обстановка в момента.

Остави коментар