Как да подобрите сърдечното си здраве? – 8 съвета

0
Как да подобрите сърдечното си здраве? 8 съвета

Как да подобрите сърдечното си здраве? 8 съвета

В днешно време имаме огромен избор на вкусни, но изключително нездравословни храни, които в комбинация с натовареното и стресиращо ежедневие, правят риска от развитие на сърдечни усложнения и заболявания все по-висок, а възрастовата граница на страдащите – все по-ниска.

Затова е от огромно значение всеки от нас да обърне внимание на себе си и на сърдечното си здраве, за да сведе този риск до минимум и да остане извън черния списък.

В тази статия ще ви споделим няколко полезни съвета, с които можете да направите това:

Контролирайте високото кръвно налягане.

Хипертонията е може би най-големият рисков фактор за сърдечно-съдовите заболявания. Ако страдате от високо кръвно налягане и не го коригирате, то това може да е причина за нараняване на друго органи, а понякога дори и смърт.

Намалете нивото на кръвната захар.

Сърдечните заболявания и инсулта са основните причини за смърт при хората, страдащи от диабет. Възрастните, които страдат от това заболяване, са с две до четири пъти по-голям риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания или инсулт, в сравнение с останалите хора. Затова спазвайте здравословна диета и спортувайте редовно. По този начин бихте намалили риска от развитие на диабет.

За да запазите кръвното и нивата на кръвната си захар в норма е необходимо да поддържате здравословно телесно тегло, като спазвате подходящ хранителен режим. Осигурете си физическа активност и ограничете приема на натрий (сол).

Контролирайте холестерола в кръвта.

Холестеролът е нещо нормално. Въпреки това обаче, завишеният холестерол е сериозен рисков фактор за развитието на сърдечни проблеми. И по-специално за нивата на „лошия“ LDL холестерол. Ако имате проблеми с холестерола, ограничете приема на наситени мазнини и се придържайте към предписаните от вашия лекар медикаменти, за да поддържате здравословни нива на холестерол.

Спрете да пушите.

Пушачите са изложение на значително по-голям риск от сърдечно-съдови заболявания и често страдат от преждевременна смърт. Дори и пасивното излагане на цигарен дим може да увеличи риска от сърдечно-съдови заболявания. Затова е хубаво не само да избягвате цигарите, а и местата, които са наситени с гъст цигарен дим. За щастие в последните няколко години законът предоставя допълнителна защита срещу непушачите, като се огранича пушенето на закрито в определени за това зони.

Бъдете активни.

Знаем, че в днешно време е все по-трудно да се намери свободно време, в което да обърнете внимание на себе си, но е хубаво все пак да го направите. Намерете време за упражнения и още повече – за тренировъчна програма. Достатъчно би било да си осигурите поне 2-3 часа седмично, в които да бъдете активни и да спортувате. По този начин ще намалите значително рисковете за себе си и ще подобрите своето здраве като цяло. Бонус към това е, че ще изглеждате доста по-добре.

Как да подобрите сърдечното си здраве? 8 съвета

Хранете се здравословно.

Включете в менюто си повече зеленчуци, плодове, за да набавяте достатъчно витамини и фибри. Също така може да заложите на пълнозърнестите храни, млечните продукти, с ниско съдържание на мазнини, птиче месо, риба, бобови растения и ядки. Старайте се да се ограничавате максимално от сладкишите, тестените изделия от бяло брашно, подсладените със захар напитки и червените меса.

Отървете се от излишните килограми.

Наднорменото тегло е основен рисков фактор за диабет и сърдечно- съдови заболявания. Дори умерената загуба на тегло може да доведе до значителни подобрения в кръвното ви налягане и да намаляване на риска на риска от развитие на диабет. При намаляването на определени липиди и други рискови фактори за сърдечните заболявания и инсулт. Затова е хубаво, ако през годините сте натрупали излишни мазнини да се вземете в ръце и да започнете да отслабвате.

Здрав дух – Здраво тяло!

Няма шанс да не сте чували този израз. Депресията, гневът, безпокойството, песимизмът и липсата на социални контакти се отразяват негативно на тялото ви не само психически, а и физически. Тези проблеми не са за подценяване, защото могат пряко да повлияят на придържането към здравословна диета и редовна физическа активност.

Остави коментар