Как да останете във форма, ако ви се налага често да пътувате?

0
Как да останете във форма, ако ви се налага често да пътувате?

Как да останете във форма, ако ви се налага често да пътувате?

Поддържането на отлична физическа форма изисква постоянство, редовни тренировки и здравословен хранителен режим. Възможно ли е всичко това, ако Ви се налага да пътувате често?

Когато сте на път, целият ред се обърква. Как да спазвате фитнес програма, когато наблизо няма удобна зала, в която да тренирате, а и в повечето случаи, на път е трудно да си набавите необходимата храна, за да спазвате своя режим. Независимо дали пътувате по работа или за удоволствие, то цялата Ви дневна програма се разбърква. Много е лесно да се оставите на течението или по-скоро да оставите тялото си на заден план, докато се опитвате да се нагодите спрямо новата ситуация.

Но възможно ли е все пак да избегнете всичко това? Разбира се. Научете как:

Спорт навсякъде

Ако свързвате думата „тренировка“ задължително с фитнес зала, машини и кардио уреди, то бързо изтрийте това клише от ума си. Разбира се, ако сте отседнали в хотел със спортна зала, задачата Ви се улеснява значително. Просто трябва да включите посещението на залата в програмата си, но ако такава зала липсва – ще трябва да бъдете по-креативни. Това включва тренировка на открито или в хотелската Ви стая.

Използвайте тази универсална тренировка

Има редица ефективни фитнес упражнения със собствена тежест, които са идеални за подобна ситуация. Упражнения за ръце, упражнения за гърди, упражнения за дупе? Каквото и да тренирате, няма проблем! Има твърде много варианти за трениране със собствена тежест, които можете да правите навсякъде и по всяко време. Вижте тази идея за примерна тренировка:

– 3 серии по 10 клека

– 3 серии по 10 лицеви опори

– 3 серии по 10 напади с всеки крак

– 3 серии по 10 коремни преси с усукване (ляво коляно среща десен лакът и обратно)

– 3 серии по 30 секунди задържане в поза планк

Разбира се, тренировката не е от най-натоварващите, особено ако сте по-напреднали, но все пак е по-добре от нищо. Ако пътувате със собствен автомобил, имате чудесна възможност да добавите два дъмбела в багажника и да изпълнявате тези упражнения с допълнителна тежест, за по-голяма трудност или да разнообразите с нови упражнения, като гребане и избутване от лег.

Вакуумките например са едно от многото упражнения за корем, които не изискват някакви специални условия и уреди и могат да се изпълняват навсякъде и по всяко време. Просто всмуквате корема навътре, като издишвате всички въздух и задържате колкото можете.

Всеки пет минути се броят

Вече ви споменахме, че програмата на ново място винаги е разбъркана, но е напълно възможно да бъдат отделени поне 5 минути за тренировка, няколко пъти през деня. Дали ще правите клекове или лицеви опори, дали незабелязано за останалите ще правите вакуумките, изборът е изцяло ваш. Всяко физическо усилие обаче носи ползи за вашето тяло!

Как да останете във форма, ако ви се налага често да пътувате?

Направете най-доброто според ситуацията

Възползвайте се максимално от това, което предлага мястото, на което се намирате в момента. Например, ако сте на море или планина, не пропускайте възможността за HIIT спринтове на плажа или кардио по горските пътеки. Ако пък сте в град можете да си организирате дълги турове пеша. Неусетно ще изгорите калории, докато опознавате дестинацията.

Храната – най-голямото предизвикателство

Със спорта може и да е трудно, но със сигурност е по-сложно да спазвате хранителния режим. Дори и да нямате възможност да тренирате, ако спазвате хранителният си режим ще загубите само малко мускулна маса, но няма да натрупате мазнини.

Когато сте си вкъщи е лесно, защото имате пълен контрол над храната и нейното приготвяне.

Но по време на път нещата леко се усложняват. Хапвате на нови места, нередовно хранене, понякога на крак и най-вече бързи храни, които със сигурност не са препоръчителни. След връщането вкъщи започват самообвиненията и депресията. Така че, следвайте универсалните хранителни правила:

– Яжте пресни плодове и зеленчуци при всяка възможност – те са лесен източник на фибри и витамини. Витамините ще поддържат тялото Ви здраво, а фибрите ще ви заситят лесно и вероятността от преяждане намалява.

– Набавянето на белтъчини от животински източници и/или бобови култури, ако сте вегетарианци.

– Сурови ядки, като не прекалявате с тяхното количество. Те са доста хранителни и са чудесен източник на полезни мазнини.

– Естествени сложни въглехидрати като картофи и ориз. Ако няма да имате време за тренировки, то те не трябва да бъдат в големи количества.

– Тестените изделия, пастата, сладкишите и подсладените напитки трябва да бъдат сведени до минимум. Алкохолът също.

Храната и напитките като забавление

Разбира се, че по време на пътуване няма как да не опитате от местната кухня, колкото и несъвместима да е тя с вашия режим на хранене. А да не се заблуждаваме, че ще пропуснете и местните напитки. Няма да Ви караме да се лишавате от тези забавления, но се постарайте през 80% от времето поне, да се хранете според изградения ви вече режим.

Водата

Често се случва, когато сме в движение да забравяме водата, а това не трябва да е така. Водата е безценна. От една страна тя подпомага обмяната на веществата, която обикновено е затруднена при разместване на дневния режим. От друга страна, помага на организма да се справи по-лесно с влиянието на алкохола, който често присъства в менюто ни при пътувания за забавление и почивка. Още със ставането сутрин пийте вода, докато се разхождате също. Между отделните хранения не забравяйте водата. Общо взето при всяка възможност – пийте вода!

Като заключение

Като заключение можем да кажем само, че пътуванията са един прекрасен начин да обогатите и да разчупите стереотипа, в който живеете. А ако те са част от работата ви, са нещо, върху което така или иначе нямате контрол в момента. Поведението ви далеч от дома зависи до голяма степен от самите вас, но в никакъв случай не ви насърчаваме да се вманиачавате в спазването на фитнес режим, независимо от обстоятелствата. Важното е да се насладите пълноценно на пътуването си, като просто се стараете да извлечете максимума от текущата ситуация. Не забравяйте за здравословните принципи на живот!

Остави коментар