Жилищен блок потъна с 40 см за няколко месеца

0

Снимка: БНТ

Потъващ блок в Тутракан застрашава живота на десетки семейства. Заради дългогодишен проблем с канализацията. 8-етажната сграда се е наклонила с около 25 см и е потънала с 40 см през последните месеци. За да намалят риска, хората от блока са организирали воден режим, съобщи БНТ.

В блок “Възход” живеят 150 семейства, но в момента са останали около 100-150 души. Шестте входа са полунаселени, като най-лошо е положението във вход “Е”, където има около 5 обитаеми апартамента. Много хора са решили да избегнат риска и да не живеят тук, докато не бъде намерено някакво решение на проблема. Хората са притеснени и за живота си, и за домовете си. Страхът го има постоянно в семейството, необичайният пукот, който се чува 24 часа в денонощието, стресът си е голям, казва Христо Христов.

“За няколко дни двата входа пропаднаха с около 30 см, народът се изплаши, изнесе се от блока. Една част след около месец – месец и половина се върнаха. Другите си останаха там, където си бяха – при деца, роднини, по селата”, разказа Славейко Йорданов .

За момента ток все още има, живущите имат воден режим. В част от апартаментите вече е видно, че има наклон. Асансьорите във вход “Д” не работят. За проблема кметът на общината д-р Димитър Стефанов научил на 12 юни. Жители алармирали, че за денонощие блокът е пропаднал със 17 см.  Оказва се, че блокът пропада заради некачествено изградена канализация при построяването на жилищната сграда преди 40 години.

“Още същия ден следобед изпратих експерти от Дирекцията по строителство и строителен контрол, които да констатират тези пропадания. На 19 юни с моя заповед се сформира комисия, която да направи оценка на самите деформационни процеси и да направи ревизия на водопроводната и канализационната система”, обясни кметът.

Заключенията на комисията са, че има и вертикална и хоризонтална деформация, която започва още при строителството на самия блок.

“Имаме над 30 см пропадане и имаме отклонение по вертикала над 25 см. Разбира се, че е опасна сградата при тези деформационни процеси. На 30 ноември междуведомствената комисия гласува средства на стойност близо 740 000 лв., с които да бъде укрепен жилищният блок”, допълни д-р Стефанов.

Той уточни, че има проблем във връзка със започването на укрепителните дейности – това са обществените поръчки, които се бавят. До края на годината обществената поръчка ще бъде качена на сайта на общината и в Агенцията за обществени поръчки. Кметът изрази надежда до края на януари, началото на февруари да има избран изпълнител и да се започнат укрепителните дейности.

Остави коментар