26 октомври 2021

Измервания показаха най-дълбоките точки в петте океана на Земята

най

Учени твърдят, че вече имаме най-прецизната информация досега за най-дълбоките точки на всеки от петте океана на Земята. Ключовите точки на морското дъно в Тихия, Атлантическия, Индийския, Северния ледовит океан и Южния океан са били картографирани от експедицията Five Deeps.

Някои от тези места, като дълбоката 10 924 метра Марианска падина в Тихия океан, вече са били проучвани редица пъти.

Проектът Five Deeps обаче хвърля светлина върху редица други въпроси, които досега не бяха изяснени.

Например в Индийския океан имаше две места, които се конкурираха за най-дълбока точка. Част от Яванската падина в близост до Индонезия и място в океана, което се намира на югозапад от Австралия.

Прецизните техники за измерване на екипа на Five Deeps утвърждават Яванската падина като победител. Но най-дълбоката част от падината – 7 187 м, всъщност се намира на 387 км от мястото, което сочеха предишните данни.

В Южния океан също има ново място, което вече трябва да се счита за най-дълбокото. Това е  Факторианска дълбочина, в най-южния край на Южносандвичевата падина. Там дълбочината е 7 432 м.

В същата падина, но на север, има място, което е още по-дълбоко – 8 265 м. То технически се намира в Атлантическия океан. Разделящата линия с Южния океан започва от 60 градуса южна ширина.

Най-дълбоката точка в Атлантическия океан се намира в Пуерториканската падина и е място на име Бездната Браунсън – 8 378 м. Експедицията също така е потвърдила второто най-дълбоко място в Тихия океан след Бездната Чалънджър в Марианската падина. Това е Бездната Хърайзън в Падината Тонга, с дълбочина от 10 816 метра.

Всичките най-нови данни за най-дълбоките места в океаните са публикувани в доклад в журнала Geoscience Data.

Основен автор на доклада е Каси Бонджовани от Caladan Oceanic LLC – компанията, която помага за организирането на експедицията Five Deeps Expedition, част от която беше тексаският финансист и изследовател Виктор Весково.

Весково искаше да се превърне в първия човек в историята, който ще се спусне до най-дълбоките места във всичките пет океана и постигна тази цел през август 2019 г., когато достигна до място известно като бездната Молой (5 551 м) в Северния ледовит океан.

За разлика от Весково, който поставя рекорди по най-дълбоко спускане със своята подводница, неговият научен екип – Limiting Factor, прави безпрецедентен брой измервания на температурата и солеността на морската вода на всички нива чак до океанското дъно.

Тази информация е от ключово значение за коригирането на показанията за дълбочина на ехолота (уред за измерване на дълбочина), направени от корпуса на кораба за поддръжка на подводницата, който носи името Pressure Drop. По тази причина точността на обявените дълбочини е с висока степен на надеждност, въпреки че варира с плюс или минус 15 метра.

В тази връзка, прецизирането на наблюденията още повече ще бъде изключително трудно.

По-важното тук е стремежът към по-добри картографски данни на морското дъно като цяло. Настоящите познания в тази насока са много малко. Близо 80% от дъното на световните океани предстои да бъде изследвано по съвременните стандарти, които прилагат експедиции като Five Deeps.

“В период от 10 месеца, докато посещавахме тези локации, ние картографирахме район с размерите на Франция. В този район обаче имаше зона с размерите на Финландия, която беше напълно непозната и където океанското дъно не беше виждано никога преди това.”

обяснява пред BBC членът на експедицията доктор Хедър Стюарт.

Цялата тази информация ще бъде предадена на проекта Nippon Foundation-GEBCO Seabed 2030. Който има за цел, използвайки информация от различни източници, да изготви пълна карта на океанското дъно до края на десетилетието.

Това би бил един ресурс от съществена важност. По-добрите карти на морското дъно са необходими по редица причини. Те са от съществено значение за навигацията, разбира се, както и за полагането на подводни кабели и тръбопроводи.

Те също така са важни за опазването на морските видове.

Освен това формата на морското дъно влияе на поведението на океанските течения и на вертикалното смесване на водата. Това е информация, която е необходима за усъвършенстване на моделите, които прогнозират бъдещите климатични промени. Защото океаните играят основна роля за движението на топлината из цялата планета.

Ако искаме да разберем точно как ще се повишава морското равнище в различни части на света, добрите карти на океанското дъно също са задължителни.

Остави коментар