Избори 2021 – Кой има право да гласува на вота?

0
Избори

Кой има право да гласува на избори 2021, които ще се проведат на 4 април. Това разясняват от ЦИК в първия клип от разяснителната им кампания за предстоящите парламентарни избори.

Клип 1 – Активно избирателно право

Това са всички български граждани, които са навършили 18 години до деня на вота. Те не трябва да са поставени под запрещение или да изтърпяват наказание. В клипа от ЦИК призовават за спазване на мерките по време на вота, в това число дистанция, дезинфекция и дисциплина.

Клип 2 – Гласуване на избиратели с увреждания

В друг клип от ЦИК разясняват как могат да гласуват хората с увреждания, като за целта могат да подадат заявление до 20 март за вот с подвижна урна.

Вчера изтече крайният срок, в който ЦИК можеше да се извършват промени в състава на регистрирана коалиция при излизане от състава ѝ на партия. Както и при включване на нови в коалицията или промяна в наименованието ѝ.

Така например преди ден ССД на Стефан Софиянски напусна по свое желание коалиция „Граждани от протеста“. В нея остават останалите четири партии, които я сформират.

Вчера беше и последният ден, в който кметовете на общини насрочваха консултации за състав на Секционните избирателни комисии, които са публични.

Източник: monitor

Остави коментар