История за един арест: „Непокорството и смелостта са вдъхновяващи“

0

„Задържането на Алексей Навални при пристигането му в Москва е неприемливо. Призовавам руските власти незабавно да го освободят.“

Това написа в туитър председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. Руският опозиционер бе арестуван при завръщането си от Германия със самолет на летище „Шереметиево“ в Москва.

„Руските власти трябва да зачитат правата на Алексей Навални и незабавно да го освободят. Политизирането на правосъдието е неприемливо“.

Kоментира върховният представител на ЕС за външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел. Изключително емоционален бе коментарът на председателя на Европарламента Давид Сасоли:

„Арестът на Алексей Навални в Москва е обида за международната общност, за Европа, която спаси живота му. Молим руските власти за незабавното му освобождаване. Готови сме да го поканим в Европарламента.“

Опозиционерът вече говори пред Комисията по външна политика на ЕП на 27 ноември 2020 г. Той направи това дистанционно от Германия, докато още се лекуваше след отравяне. Тогава Навални призова ЕС да изхвърли руските олигарси от Европа и да санкционира приближените на президента Владимир Путин хора. „Непокорството и смелостта са вдъхновяващи“ бивш премиер на Румъния. Българският външен министър Екатерина Захариева също изрази възмущението си в туитър:

„Обезпокоени сме от ареста на Алексей Навални при завръщането му в Русия след животоспасяващо лечение от отравяне с новичок. Призоваваме руските власти незабавно да го пуснат“

Не закъсня и съвместната реакция на прибалтийските държави Литва, Латвия и Естония, които веднага призоваха за “налагане на ограничителни мерки” срещу Русия след ареста на критика на Кремъл. Това заяви латвийският министър на външните работи Едгарс Ринкевичс в Туитър, час след като бе съобщено за ареста на руския опозиционер.

“Задържането на Алексей Навални от руските власти е напълно неприемливо. Искаме незабавното му освобождаване”, заяви литовският министър Габриелиус Ландсбергис. “ЕС трябва да действа бързо и ако той не бъде освободен, трябва да обмислим налагането на ограничителни мерки в отговор на този възмутителен акт”, добави той.

Тези, които нарушават човешките права, да си платят

Арестът бе осъден от Ираче Гарсия – лидерката на Прогресивния алианс на социалистите и демократите (СиД) в ЕП. Тя призова ЕС да следи ситуацията и нейните последици. Дачиан Чолош, който оглавява либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ), смята, че ЕС трябва да направи всичко по силите си в подкрепа на демокрацията. И трябва да накара да си платят тези, които нарушават човешките права в Русия.


Източник: clubz

Остави коментар