История от Великата пирамида, намерена чак в Шотландия

0

Когато мислим за Египет, ние мислим за Великата пирамида в Гиза, висока 455 фута. Най-голямата от пирамидите в Гиза е построена от фараона Хуфу през третото хилядолетие пр. Н. Е. И е била задължителна туристическа дестинация през последните 2500 години. Популярността на тази древна гробница се сравнява само с озадачаването, което вдъхновява в своите посетители. В продължение на стотици години учени и археолози спекулират за древните технологии, използвани за изграждането на толкова голяма структура. Някои дори предполагат, че е построен от извънземни. Но случайно откритие от асистент в университета в Абърдийн в Шотландия може да помогне да се отговори на въпроса „Как са построили пирамидите?“

Към края на 2019 г., когато асистентът преглеждал предмети, съхранявани в музейната колекция Азия, тя се натъкна на малка, необичайно украсена кутия за пури. Самата египтянка, Еладани веднага забеляза бившия флаг на страната си от външната страна на кутията. „След като разгледах числата в нашите архиви в Египет, – каза тя в прессъобщение на университета, – веднага разбрах какво е това и че на практика беше скрито в грешната колекция.“

Вътре в кутията Еладани намерила 5-инчово парче кедър, счупено на три парчета. Това (по-рано непокътнато) непретенциозно парче дърво беше един от само трите предмета – провокативно известни като „реликвите на Диксън“ – които бяха взети от камерата на кралицата във Великата пирамида през 19 век. Другите две (топка и кука) се намират в Британския музей. През последните 70 години обаче дървената „реликва“ е загубена.

Реликвите на Диксън са взети от камерата на кралицата от Уейнман Диксън, инженер, който е изследвал Голямата пирамида през 1872 г. ” Реликвите, биха могли да предоставят доказателства за правилността на многото теории, формирани от сър Исак Нютон и други, относно тежестите и мерките, използвани от строителите на пирамидите“ – казва той.

За съжаление, когато дървото е дарено на университета в Абърдийн от семейството на един от сътрудниците на Диксън, то никога не е било правилно класифицирано и е изчезнало в архивите. „Колекциите на университета са огромни – каза Еладани, – стигайки до стотици хиляди предметитака че търсенето му беше като намиране на игла в купа сено. Не можех да повярвам, когато разбрах какво има вътре в тази безобидно изглеждаща кутия за пури. “

Въглеродното датиране на фрагмента, което е било забавено поради ограничения, въведени по време на пандемията, разкрива, че дървесината датира от 3341-3094 г. пр.н.е., приблизително 500 години по-рано от самата Велика пирамида. Ранната дата изключва възможността дървото да е било оставено там от по-късните посетители на гробницата.

Със сигурност е вярно, че фрагментите от кедър някога са били част от по-голямо парче дърво, което остава вътре в Голямата пирамида. Това по-голямо дървено парче е заснето на камерата през 1993 г., когато вътрешността на пирамидата е изследвана с помощта на роботизирана камера. Що се отнася до това, което дървото може да ни каже за изграждането на пирамидата, учените са все по-близо до истината. Вече знаем, че камъните, използвани за изграждането на Голямата пирамида, са били добивани от близката кариера и пренасяни през пустинята на големи шейни. За да се намали триенето и да се улесни преминаването на блоковете, работниците леко навлажнявали пясъка пред шейните. Прецизното подравняване на Великата пирамида с истинския север е накарало един инженер да предположи, че египтяните са използвали въжета и звездите, за да построят своите пирамиди.

Що се отнася до реликвите на Диксън, те могат да помогнат на учените да отговорят на големия въпрос: как е построена самата пирамида? През 1680-те сър Исак Нютон прекарва значително време, опитвайки се да изведе мерната единица, използвана за направата на пирамидите. Непубликуваните му бележки по темата бяха наскоро продадени на търг в Sotheby’s. Като се има предвид, че реликвите Dixon отдавна се представят като строителни инструменти, възможно е дървените парчета някога да са били част от измервателна пръчка или система за задействане. Това, разбира се, не доказва теорията на Нютон, че измерванията на пирамидите могат да му помогнат да предскаже края на света.

Остави коментар