Истински замък от приказките – Нойшванщайн

0
Истински замък от приказките – Нойшванщайн

Истински замък от приказките – Нойшванщайн

Замъкът Нойшванщайн е най-известният замък на баварския крал Лудвиг II. Той е разположен в подножието на Баварските Алпи и връх Цугшпице. „Замъкът на лебедовата скала“ се намира в местността Алгой, на 5 km от град Фюсен (на границата с австрийската провинция Тирол). Това е краят на прочутия Романтичен път, построен още от римляните и свързвал най-красивите места на провинцията. Най-добре е да се дойде тук през есента или зимата.

Всъщност замъка Нойшванщайн е мечта на баварския крал Лудвиг II. По време на неговото управление вниманието му е било насочено основно към културата и по-конкретно към творчеството на Рихард Вагнер. Любовта към оперите на композитора го карат да издигне своя замък на мечтите.

Самият крал успял да прекара само 10 дни в своя приказен замък. С внезапно настъпилата при неясни обстоятелства смърт на Лудвиг II, на 13 юни 1886 г., от планираните над 30 стаи в замъка завършени са само 11. Всички по-нататъшни строежи биват замразени.

Истински замък от приказките – Нойшванщайн

Първото впечатление, което предизвиква в посетителите е красотата и майсторството, които се виждат както по фасадата на сградата, така и вътре в отделните помещения. Замъкът е декориран с картини по мотиви от оперите на Рихард Вагнер – „Парсифал“, „Лоенгрин“, „Танхойзер“, „Тристан и Изолда“ и др. Емблематичен за замъка е образът на лебеда, което е било любимата птица на краля, който се среща във всяка стая сред рисунките, в декорацията на завесите, статуи и къде ли още не.

Замъкът Нойшванщайн е една от най-известните туристически дестинации в Германия, посещаван ежегодно от около милион и двеста хиляди туристи. Заради своята неповторима архитектура и вътрешно оформление е познат сред посетителите като „Приказният замък“.

Остави коментар