Искате да ускорите своя метаболизъм, но не знаете как? Предлагаме ви 10 съвета за това.

0
Искате да ускорите своя метаболизъм, но не знаете как? Предлагаме ви 10 съвета за това.

Искате да ускорите своя метаболизъм, но не знаете как? Предлагаме ви 10 съвета за това.

Какво всъщност е метаболизма?

Метаболизмът представлява съвкупността от всички биохимични реакции, които се осъществяват в нашия организъм и които отговарят за това дали приетата енергия, чрез храната ще се съхрани или ще се освободи от организма. Именно тези химични реакции поддържат тялото жизнено и функциониращо.

Много пъти свързваме метаболизма с изгорените калории, ефективната детоксикация и загубата на излишните килограми. Това донякъде е така – колкото по-бърз е вашият метаболизъм, толкова повече калории губите, дори и да стоите на едно място. Добрият метаболизъм ви зарежда с енергия и положителни емоции.

Как да засилите вашия метаболизъм?

1. Премахнете слънчогледовото олио от менюто ви и го заменете с кокосово.

Кокосовото масло ще увеличи вашия метаболизъм до 12%, за сметка на обикновеното олио, което успява едва до 4%. Включването на кокосовото масло ще ви помогне в изгарянето на калории, отстраняването на вредни микроорганизми и ще ви накара да се чувствате заситени. Също така е и по-полезно за организма. Кокоса повишава нивата на добрия холестерол, предпазва косата и кожата и поддържа устната хигиена. Кокосовото масло ще засили не само вашия метаболизъм, но и работата на мозъка. Препоръчва се на хора, които страдат от Алцхаймер.

2. Пийте кафе.

Според редица направени проучвания кофеинът в кафето може да ускори вашия метаболизъм с 3 до 11%, като действа върху централната нервна система. Също както зеленият чай, кафето е подходящо за хора, които искат да отслабнат. Отделните изследвания показват, че влияе на метаболизма, но също така и спорят помежду си за ефективността му спрямо различните видове телосложение.

3. Наспивайте се добре.

Липсата на качествен сън води до увеличаване нивата на стрес и риска от затлъстяване. Мозъкът не получава необходимата му почивка, от което страдат и останалите органи. Те не могат да си свършат пълноценно работата. Нивата на кръвната захар се повишават и това може да доведе до риск от поява на диабет от тип 2. За да подобрите сънят си първо си създайте режим. Избягвайте взирането в екрана на телефона преди да заспите. Осигурете си поне 7-8 часа здравословен сън. 

4. Започнете да ядете люто.

Започнете да ядете люто. Лютите чушки съдържат капсаицин – вещество, което стимулира метаболизма. Знаем, че не всеки понася люто, но дори една щипка в менюто е достатъчна да изгори допълнителни 10 калории. За шест години и половина ще загубите половин килограм от теглото си. Най-вероятно това ви звучи малко, но ако го комбинирате с други методи ефекта ще се засили. Гледайте на това като приятен бонус в дългосрочен план.

5. Пийте зелен чай.

Някои видове чай и в частност зеленият чай могат да повишат вашия метаболизъм с до 5%. Те ще превърнат някои от мазнините във вашето тяло в свободни мастни киселини, което повишава изгарянето им с до 17%. Тези чайове са подходящи както за отслабване, така и за задържане на теглото. Те предпазват сърцето и ще подобрят нивата на кръвната захар. Особеното при чайовете е, че не действат на всеки еднакво.

Искате да ускорите своя метаболизъм, но не знаете как? Предлагаме ви 10 съвета за това.

6. Движете се, тренирайте и дишайте дълбоко.

Прекаленото застояване е вредно за здравето ви. Според някои учени продължителното седенето е също толкова опасно, колкото и тютюнопушенето. Това се дължи на факта, че в седнало или легнало положение тялото ви изгаря най-малко калории. Ако на работа стоите основно прави, то със сигурност изгаряте повече калории. Ако работите зад бюро и по цял ден се налага да стоите седнали, то използвайте всяка възможност да станете за малко и да се раздвижите. Това ще помогне на мускулите ви да се вработят и да се оттърсят от сковаването.

7. Вдигайте различни по тежест предмети.

Мускулите са по-метаболитно активни от мазнините. Това означава, че изискват повече енергия от тялото, за да ги поддържа. А това ускорява метаболизма. Това означава, че можете да изгаряте повече калории, дори когато си почивате.

8. Правете интензивни тренировки.

Не е задължително да ги правите всеки ден, но два или три пъти седмично е напълно достатъчно. Ако не искате да се чудите какво да правите всеки път в залата, направете си предварително собствена фитнес програма и се придържайте към нея. Най-хубавата част от това е, че след като тренировката приключи, вие ще продължавате да губите калории, благодарение на ускорения метаболизъм, в резултат на физическата дейност.

9. Пийте повече студена вода.

Заменете натуралните сокове и газираните напитки със студена вода. Това ще увеличи и шансовете ви за отслабване. Пиенето на половин литър вода увеличава метаболизма с 10 до 30% за около час. Студената вода използва повече енергия от организма, за да я затопли и от там се ускорява и метаболизма. Приемът на повече вода, особено преди хранене, създава чувството на заситеност и по този начин ще намалите яденето. Така шансът от преяждане намалява.

10. Приемайте много протеини с всяко хранене.

Когато става дума за макронутриентите – приемът на повече белтъчини повишава значително метаболизма, в сравнение с този на въглехидрати и мазнини. Доказано е също, че приемът на протеини ви предпазва от преяждане, тъй като засищат добре.

Остави коментар