Социален експеримент изненада пловдивчани

0
Социален експеримент изненада пловдивчани

Интересен социален експеримент изненада пловдивчани в самия център на града. Стая с целия набор от мебели, боядисана изцяло в жълт цвят е поставена на метри от сградата на Централна поща.

Това е с цел да провокира гражданите по темата за личната отговорност към средата. “Градска всекидневна”  е дело на сдружение “БГ Бъди активен” и екип дизайнери от графично студио “Пункт”.

Експериментът е част от дейностите на проекта “Партньорство за красива и чиста България”.

В рамките на 4 дни в Пловдив социалният активатор ще насочи мислите на хората към града като дом.

“Градските пространства са нашите общи домове. В тях ние правим всичко – общуваме, забавляваме се, спортуваме, играем с децата. Често съществува огромно разминаване в грижите, които всеки от нас полага за своя личен дом, и грижите, които полагаме за нашата обща всекидневна – градът”.

казва Румяна Киризиева от сдружението инициатор. 

Стаята представлява всекидневна, в реален размер –20 кв.м и напълно оборудвана и готова за ползване.

Снимки: plovdiv24

Тя е инсталирана в централната градска част на метри от Пощата, в центъра на голям пътникопоток. 

“По време на експеримента планираме изкуствено да замърсим пространството, като засипем стаята с различни отпадъци. Те ще са такива каквито генерира всеки един от нас в ежедневието си –  опаковки от храни и напитки; фасове; хартийки и други“.

казва Гергана Ангелова от БГ Бъди активен.

“Чрез този акт искаме да обърнем внимание на хората към тяхната роля за опазване на околната среда. Както и да работим в посока промяна на нагласи и навици към замърсяването на околната среда.”

допълва тя.

Според проучване, през 2019-та, гражданите под тепетата са били най-непримирими към безразборното изхвърляне на отпадъците.

През 2020-та анализът на данните по индикатор “връзка между гражданската активност и личната ангажираност с опазването на околната среда” регистрира значима разлика спрямо предходната година. Като делът на гражданите на Пловдив, които не реагират когато станат свидетели на неправомерно изхвърляне на отпадъци отбелязва нарастване с почти 8%. 

Резултатите са от представително проучване на отношението и нагласите към живот #БезОтпадъци , проведено през 2020-та в 6 български града. Като част от проект “Партньорство за красива и чиста България”.

Според същото проучване, пловдивчани са убедени във важността на личните усилия за опазването околната среда.

Едва трима на сто граждани са твърдо убедени, че техните лични усилия нямат значение за подобряване на околната среда. А делът на съмняващите се е 15,5%. Получените резултати са особено важни на фона пандемията с коронавируса, засегнала страната и света. 

Въпреки, че през 2020-та темата за здравето надделя и гражданите спряха да се интересуват почти от всичко друго. В Пловдив сравнението с данните от 2019 година показва запазване и дори увеличаване на положителните нагласи по отношение на информираността и тревогата за опазването на околната среда. Включително за опасността от различните видове отпадъци.

Социалният активатор ще остане в рамките на 4 дни.

Инициаторите на този социален експеримент приканват жителите на града да посетят стаята и да споделят снимки от нея в социалните медии. Като по този начин ще покажат своето отношение и ще заявят открито своята позиция по темата лична отговорност.

Източник: plovdiv24

Остави коментар