IKEA беше глобена заради шпионаж на служителите си

IKEA

Правосъдието може и да забавя, но не забравя.

През 2013 предприемач на френския клон на шведската компания IKEA, твърдеше, че компанията го следи с частен детектив. Историята разбира се е доста по-мащабна и вече има резултат от търсенията на съдебната система.

Би Би Си предаде тази седмица, че IKEA са глобени с един милион евро за незаконно следене на своите служители. Както и за съхраняване на личните им данни по незаконен начин.

Глобата беше наложена през тази седмица от френски съд. След като започнало през 2012 разследване приключи със заключението, че IKEA France е създала сложна шпионска система, за да следи своите служители и клиенти. Които са завели дела за това в съда.

Компанията, която има 29 магазина в страната е обвинена в получаване на лична информация по престъпен начин. Обвинението заключава, че IKEA France е подслушвала полицейски източници, наемала е частни детективи и компании за сигурност, за да се сдобият с конфиденциални данни за работниците си и кандидат-служителите си. Сред информацията, която компанията е събирала е дали служителят е член на профсъюзи и работнически съвети, а в един от случаите, в които компанията използва частен детектив е да провери как служител на IKEA си е позволил ново BMW.

Още през 2012, френски вестник публикува изтекла имейл комуникация между IKEA и частни детективи. От нея става ясно, че шпионажът над работническия състав било нормална практика за френския офис на компанията. Това се случвало в продължение на години.

Според съда, компанията е действала по този начин най-малкото три години, от 2009 до 2012. Още тогава, през 2012 IKEA се признаха за виновни в нарушаване на основни права на своите служители. И публично осъдиха практиките, които френският ѝ клон е упражнявал. Според заключението на съда, шпионските практики са били започнали далеч преди 2012 – почти десет години по-рано. От тогавашния шеф на IKEA France, Жан-Луи Бело.

Остави коментар