Google ще предостави на България дигитални инструменти за онлайн образованието

Google

Google ще предостави някои от своите дигитални инструменти за сътрудничество и продуктивност за всички ученици и учители в България. Това предвижда Меморандум за разбирателство между Министерството на образованието и науката, и технологичната компания.

По този начин те ще разполагат с допълнителни ресурси. С тях ще се подпомогна обучението, изпитването и оценяването, съобщи пресцентърът на МОН.

Според подписания Меморандум за разбирателство. Това ще стане чрез използването на платформата на Google за образованието и допълнителните ѝ функционалности и инструменти.

Този процес и сключването на Меморандума е част от политиката на МОН за дигитализация на българското образование.

В последните години бяха направени значителни инвестиции за изграждането на безжични мрежи във всички държавни и общински училища. Бяха доставени над 20 хиляди персонални и преносими компютри и таблети, близо 4000 класни стаи бяха снабдени с интерактивни дъски и дисплеи с вградени компютърни модули и достъп до интернет.

В изпълнение на Меморандума през следващите години ще бъдат апробирани възможностите за онлайн изпитване и оценяване в училище.

Като това вече пилотно се експериментира в някои български училища. Страните по Меморандума също ще си сътрудничат, за да предоставят достъп до програми за професионално развитие на учители. Те ще се изучават на нови начини, по които дигиталните технологии, като изкуствен интелект и анализ на данни, могат да подпомогнат образователните процеси за ученици и учители.

Световният технологичен гигант ще продължи да поддържа и безплатен за учениците и учителите достъп до платформата си Google Workspace for Education. Това ще става чрез управляваните от министерството профили на ученици и учители, се посочва в съобщението. Платформата предоставя и възможност за отдалечено провеждане на занятията.

Използването на новите възможности и модули е част от цялостната концепция на Министерството на образованието и науката за персонализация на ученето.

Източник: dariknews

Остави коментар