Google Pay достъпен за Mastercard в България

0

Технологията Google Pay вече е достъпна за всички ползватели на Mastercard в България, които имат издадени физически или дигитални карти от онлайн портфейлите Revolut, phyre, Curve и TransferWise. Услугата стъпва у нас успоредно с още 9 държави: Австрия, Естония, Гърция, Унгария, Латвия, Литва, Холандия, Португалия и Румъния в ход, който на практика променя пазара на ежедневни разплащания за всички притежатели на съвместими Android устройства.

С Google Pay потребителите на Android ще могат да добавят карти към дигиталния портфейл Google и така да правят сигурни, бързи и безконтактни покупки в магазини и онлайн. Промяната е съществена за българския пазар, тъй като над 85% от устройствата в България използват операционната система Android по данни от анализа  Mobile Operating System Market Share, Bulgaria, за октомври 2020 г.  Mastercard предоставя новата услуга в сътрудничество с различни картоиздатели и финтех компании. Към момента в България това са дигиталните портфейли на Curve, Revolut, phyre и TransferWise.

Телефоните с мобилната операционна система Android позволяват на конкурентни приложения да използват безконтактната технология за NFC. Само едно приложение има достъп до него наведнъж за дадена трансакция, за да се гарантира защитата на данните. За разлика от Android, понастоящем потребителите на iPhone и Apple Watch могат да извършват NFC плащания само с Apple Pay, която влезе в България през миналата година. Банките и други конкуренти обаче заявиха, че искат същата функционалност за собствените си приложения за iPhone, но Apple отказва достъп до чипа. Затова от ЕС обмислят нови правила, които вероятно ще изискват от Apple Inc. да предостави на конкурентите достъп до технологията за разплащане в своите iPhone. Новите закони биха попречили на производителите на мобилни устройства да ограничават достъпа до комуникационна технология в близост, вградена в смартфони и други устройства, като например интелигентни часовници.

„Предоставянето на избор и иновации в плащанията е важна част от начина, по който подобряваме ежедневието на хората. Избягването на контактни повърхности през последните месеци се превръща в приоритет за много сред нас и ние искаме да сме сигурни, че продължаваме да предлагаме технологични решения за нарастващите обществени нужди. Интеграцията Google Pay дава възможност на потребителите да изберат най-удобния и сигурен начин на плащане във всеки момент. Радваме се, че обединяваме усилия с Google, за да осигурим на потребители лекота, бързина и спокойствие “, казва Милан Гаудер, изпълнителен вицепрезидент в Mastercard за продукти и иновации в Европа.

За да могат да използват Google Pay в България, няма нужда потребителите на Android  да свалят приложението. Google Pay интеграцията се случва чрез in-app provisioning от самите картоиздатели. В менютата на приложенията за мобилно банкиране (Revolut, Curve, phyre и TransferWise) потребителят може да добави Mastercard картата към Google Pay.

Потребителите могат да използват телефона си, за да плащат на всеки POS терминал безконтактно. За тази цел не е нужно да влизат нито в Google Pay, нито в приложението или пък да имат интернет връзка: нужно е единствено да докоснат с телефона си, за да платят. Това предотвратява нуждата от носене на портфейл или ползване на физическа карта. Google Pay предоставя и възможност за предварително поставени лимити на харчене. В случай че лимитът за безконтактни разплащания бъде надхвърлен, единствено е нужно да се отключи телефона, за да бъде потвърдена трансакцията.
При свързване на Mastercard с Google Pay данните на потребителя са защитени чрез т.н. “токенизация”. Това внася допълнително ниво на сигурност, тъй като технологията на Mastercard защитава данните чрез заместване на номерата на сметки с уникален алтернативен номер на карта, или “токен”. Токенизацията намалява измамите, свързани с дигитални плащания, като прави трансакциите по-сигурни, включвайки динамичен компонент към всяко отделно плащане. Когато потребителят използва мобилното си устройство при трансакция, на търговеца се предоставя токенът, а не реалният номер на картата. Както за потребителите, така и за търговците на дребно, всяка покупка, направена с Mastercard с помощта на Google Pay, предлага всички предимства и сигурност на при осъществяване на трансакцията.

Пазарът на цифрови разплащания, който включва всички потребителски трансакции, извършени през интернет и на мобилни устройства, се разраства повече от десетилетие. През 2020 г. (към началото на ноември) има над 779 млрд. цифрови трансакции в целия свят и се очаква този брой да нарасне с 13% през следващите години. Нарастващото възприемане на цифровите портфейли, продължаващата дигитализация на услугите, нарастващото търсене на смартфони и разработките на нови технологии като 5G или платежни услуги като Alipay, Google Pay и Apple Pay са някои от ключовите фактори за бързото нарастване на цифровите плащания. А намаляващата нужда от пари в брой предполага, че безкасовата икономика може да дойде по-рано, отколкото си мислим.

Извън Китай Apple Pay, Google Pay, Amazon Pay и Samsung Pay са най-добрите доставчици в световен мащаб с общо  691 млн. потребители по целия свят. Нарастващата популярност на приложенията за мобилни разплащания в Европа постави две европейски държави – Норвегия и Великобритания като световни лидери за възприемането на дигиталните портфейли. Швеция също се развива добре. A със своите 42% и 24% от населението си, използващо цифрови портфейли, Норвегия и Обединеното кралство може да са първите страни в региона, насочени напълно към безкасовия икономически модел.

Остави коментар