Google дава нов живот на остарелите компютри

0

Нова придобивка на Google обещава да вдъхне живот на остарелите Windows и Mac компютри със слаб хардуер. Вече ненужни лаптопи ще могат да се превърнат лесно в пълноценен хромбук.

Наскоро интернет гигантът купи компанията Neverware, която разработва операционната система CloudReady OS, базирана на Chromium OS (платформата, под чието управление работят хромбуците). Особеното в нея, че може да работи на доста стари Windows и Mac компютри, вкл. лаптопи и настолни РС.

За сделката става ясно от публикация на уебсайта на Neverware, в която се казва, че „Neverware и CloudReady вече са официално част от Google и екипа на Chrome OS”. В резултат на придобиването, CloudReady ще се предлага като официална Chrome OS дистрибуция.

След инсталиране на дистрибуцията CloudReady OS, остарелите компютри – лаптопи и настолни РС под управление на Windows, както и Mac компютри – се превръщат в пълноценни хромбуци и потребителите могат да продължат ги използват.

Дори много слаби устройства вече могат да бъдат превърнати в хромбуци – минималните изисквания за инсталиране на дистрибуционния комплект са 2GB RAM и 16GB постоянна памет, небходими са още USB порт и пълен администраторски достъп до компютъра.

За да функционира добре, CloudReady OS изисква стабилна интернет връзка с прилична скорост. Системата се предлага в различни версии: безплатна – за дома, версия за университети и училища, както и такава за бизнеса.


Източник: technews

Остави коментар