Гейтс инвестира в борбата с изменението на климата

0
Бил Гейтс

Създателят на Майкрософт Бил Гейтс заяви, че през следващите 5 години ще инвестира около 2 млрд. долара в борбата с измененията на климата. Средствата ще бъдат вложени в стартъп компании и други проекти.

В интервю за германския „Ханделсблат” Гейтс заяви, че климатичните катастрофи трябва да бъдат предотвратявани. А за това се изисква помощта на иновационни технологии, което ще е „възможно, но ще бъде много трудно”. Успоредно с това той призова да се увеличат пет пъти глобалните държавни инвестиции в научни изследвания. Поне до 110 млрд. долара годишно. Тези пари трябва да бъдат разпределени в цял свят за развитие на възобновяеми източници на енергия и други иновации.

„Ние сме длъжни да променим икономиката с темпове, каквито историята все още не познава”

подчерта Гейтс.

БГНЕС припомня, че в книгата си „Как да избегнем климатични бедствия“ Бил Гейтс твърди, че решаването на проблемите, свързани с изменението на климата би било „най-удивителното нещо, което човечеството някога е правило”.

В нея той се фокусира върху това как технологията може да ни помогне да декарбонизираме световната икономика. Това ще изисква огромни инвестиции от страна на правителствата в научноизследователска и развойна дейност. Както и подкрепа, която да позволи на пазара за нови продукти и технологии да расте. Като по този начин ще помогне за намаляване на цените.

Източник: actualno

Остави коментар