Гърция, България, тестове и туризъм

Гърция

Гърция ще премахне задължителната седемдневна карантина за пътниците, пристигащи от Европейския съюз, когато тези пътници покажат отрицателен PCR тест или доказателство, че са ваксинирани.

Отмяната на изискването за самоизолация ще влезе в сила от понеделник, 19 април. Тогава ще бъдат разрешени отново и международните полети и тези към летищата на островите в Гърция.

Влизането в Гърция ще се допуска със сертификат за имунизация или чрез отрицателен PCR тест. Ще се приемат и сертификати за ваксини, които не се прилагат в Европа. Същевременно избирателно на граничните пунктове ще се извършва бърз тест за коронавирус.

Премахването на седемдневната карантина след влизане в страната ще важи и за гражданите на САЩ. Както и за тези от Великобритания, Сърбия, Израел и Обединените арабски емирства.

Туристическият сезон в южната ни съседка официално започва на 14 май. Но отмяната на някои мерки има за цел да облекчи посещенията на някои туристи, които искат да посетят Гърция за Великден.

От Алианса на туристическата индустрия в България излизат със серия от предложения, които да помогнат на един от най-тежко засегнатите от пандемията браншове.

По тяхно мнение сега е моментът да се вземат навременни мерки, които да спасят туристическия сезон в страната. Сред исканията им са безплатни PCR тестове за българските и чуждестранни туристи.

Предложението е тестовете да се поемат от държавата, за да не се оскъпяват пътуванията излишно. Заедно с това от индустрията призовават да се признават сертификатите за ваксинация и за наличие на антитела след преболедуване. Тъй като в момента ваксинирани и преболедували спазват същите мерки като останалите.

Алиансът на туристическата индустрия иска още отварянето на зелени транзитни коридори за туристи през Беларус, Украйна и Молдова. Както и такива през Сърбия. Така ще се улесни придвижването на посетители към България.

Незабавно започване издаването на визи и отваряне към пазарите на Русия, Казахстан и Беларус изискват още от бранша. Експресно издаване на визи да струва колкото издаването на стандартни такива, настояват хотелиери и туроператори.

От Алианса смятат, че работниците в туризма трябва да бъдат ваксинирани приоритетно.

Според техните изчисления около 85 хил. служители са готови да се ваксинират. У нас няма туристи, заразили се по време на почивката си, категорични са от индустрията, а приоритетната ваксинация ще засили сигурността у посетителите.

Оттам смятат, че болниците в Бургас и Варна трябва да се приведат в готовност да приемат болни туристи. Карантинните стаи за туристи в по-леко състояние да не се намират в хотели, в които почиват напълно здрави гости, посочват още туроператорите и хотелиерите.

Сред останалите им искания са заделяне на средства за дигитална реклама, договаряне на държавата с банките за изгодни нисколихвени кредити, ясни критерии за разхлабване и затягане на мерките, безплатни ваучери за всеки български гражданин.

Източник: webcafe

Остави коментар