Франция и супер войниците

0

„Подобрените бойци” могат да се сдобият с допълнителни способности чрез вграждане на импланти, протези и с помощта на медицински процедури, които им дават бионични „екстри”. С това Франция се присъедини към редица страни като САЩ, Русия и Китай, за които се знае, че се опитват да вградят у своите войници различни високотехнологични „подобрения”. Изглежда като че ли надпреварата между световните сили се измества на нов фронт: човешките супер-сили.

Етичният комитет на Министерството на въоръжените сили на Франция даде одобрение за прилагането на подобни методи с нов доклад, публикуван тази седмица. Според документа, Франция има нужда да бъде „в крак със страните, които вече работят по производството на супер-войници”.

Предложенията имат за цел да подобрят всички „физически способности, познавателни умения, възприятия и психологически капацитет” на войниците. Новите технологии за бойното поле биха могли да позволят проследяване на местоположението на бойците или създаване на постоянна свързаност на войниците с дадени оръжейни системи и с други войници.

Предложенията до голяма степен се базират на конкретни изследвания, които включват разрботване на лекарства за поддържане на войските будни за дълги периоди от време и борба със стреса, а дори и операции за подобряване на слуха. Етичната комисия потвърди, че, според нея, Франция трябва да поддържа „оперативно превъзходство на своите въоръжени сили в предизвикателния стратегически контекст”, отбелязва CNN.

Етичната комисия е стигнала до заключението, че разработването на „свръх-войници” неизбежно поставя някои трудни философски и морални въпроси, но че Франция не може да си позволи да изостава от световните тенденции, защото и други страни преследват същата технологична цел. Все пак, всеки ход за създаване на „бионични” войници ще трябва да бъде направен при спазване на т.нар. хуманитарен закон, добавя докладът на 18-членната комисия от етични експерти. Забранени са модификации, които биха засегнали способността на войника да управлява използването на силата му, да повлияят на чувството му за хуманност или да спрат връщането му към цивилния живот.

Докладът дава хипотетичния пример с войник, чиято ръка бива заменена с протеза, която служи едновременно като ръка и като оръжие: подобна намеса няма да бъде позволена, тъй като войници с такова „подобрение” не биха могли да се завърнат към нормалния цивилен живот и съответно няма да могат да напуснат въоръжените сили. Забранени остават и всички възможни генетични или евгенични подходи.

Френският военен министър Флорънс Парли заяви, че „инвазивните подобрения”, като например импланти, в момента не са част от военните планове на страната. „Но ние трябва да сме наясно, че не всеки има същите скрупули като нас – и че трябва да се подготвим за такова бъдеще”, каза тя. „Това е становище, което не е положено като камък, и то ще бъде редовно преосмисляно в светлината на бъдещите разработки”, добави Парли.


Източник: technews

Остави коментар