Facebook спечели! Той блокира цял континент

0
Facebook

Facebook обяви, че забранява на австралийските медии да публикуват своите новини в социалната си мрежа. Освен това забранява и на потребителите в Австралия да виждат и споделят новини от международни източници. По ирония на съдбата това вероятно е добра новина за другите платформи на компанията.

Причината за забраната е отговор на компанията за подготвян от Австралия закон, наречен Down Under.

Той цели да задължи компании като Facebook и Google да плащат на медиите затова, че разпространяват техните публикации.

Наложените ограничения от страна на компанията се отнасят само за основното му приложение и няма да засегнат Instagram, Messenger или WhatsApp, потвърди компанията в изявление пред Forbes.

Нито една от тези платформи не позволява широко излъчване на новинарски статии и връзки, както Facebook. И все пак те са достатъчно сходни, така че потребителите, които искат да споделят новини, биха могли да го направят в тези три приложения, собственост на Facebook.

Messenger и WhatsApp са първото и третото най-изтегляни социални приложения в Австралия.

Това споделиха в сряда SensorTower. Междувременно социалната мрежа беше номер 2. През 2020 г. Messenger има 260 хил. изтегляния на месец, Facebook – 223 хил., WhatsApp – 200 хил.

Докато Facebook има желязна хватка на австралийския пазар на социални медии, Twitter също има възможност да се възползва от оттеглянето му.

„Twitter ще бъде основен кандидат“, казва Джо Бонър, анализатор на Argus Research.

„Те вече са силно задвижвани от новините.“ Други компании, готови да запълнят празнотата, оставена от социалната мрежа, включват приложения за съобщения като Discord, Telegram и Signal. Те вероятно ще привлекат ежедневни потребители, които искат да споделят истории.

Същевременно австралийските власти определиха хода на Facebook като безпрецедентен и осъдителен.

„Това е неприемливо в демокрация и е злоупотреба с власт. Очакваме Facebook да коригира действията си незабавно и да не ги повтаря. Това е нападение срещу суверена държава“

каза здравният министър на Австралия Грег Хънт.

Източник: forbesbulgaria

Остави коментар