Facebook следят нашето потребление дори и при деактивиран профил

Facebook следят нашето потребление дори и при деактивиран профил

Повечето от нас считаме, че когато излезем деактивираме профила си в социалната мрежа Facebook, то тя не може да проследява нашето потребление и сайтовете, които посещаваме. Това обаче се оказва грешно. От Facebook получават да събират информация как и какво търсим в онлайн, след което научава нашите интереси и след това получаваме реклами спрямо тях.

Това разкритие идва от журналиста на CNET Алфред Нг и неговия експеримент. В продължение на известно време след всяко ползване на социалната мрежа, той деактивирал своя профил.

След като установява, че при повторно активиране на профила, започват да му се показват реклами, които съответстват на търсенията му в интернет в периодите когато неговия профил е бил деактивиран, журналиста започва да дълбае повече по темата.

Алфред установява, че в правилата на социалната мрежа не е упоменато нищо за събирането на данни, когато профилът ни е деактивиран. Цялостното изтриване на профила е най-ефективното решение, ако не искаме Facebook да ни следи. Оказва се обаче, че дори и тогава не сме напълно защитени.

Дори и да изтрием профила си, от социалната мрежа могат да виждат какво правим в интернет. Причината за това е, че бутоните за харесване и споделяне на Facebook събират информация за нас и съдържанието, което търсим и разглеждаме. Бутоните са вградени в над 250 милиона уеб страници в световен мащаб.

  • 12
    Shares

Вашият коментар