Facebook и криптовалутата

0

През 2019 година Facebook обяви собствената си криптовалута. Това съобщава уеб изданието “The Information”, като дори разкрива и името на новата криптовалута – тя ще се нарича Libra (Везни). Според информирани източници, бъдещата криптовалута ще е предназначена за „развиващите се страни с нестабилна национална валута” и ще може да се използва за извършване на плащания в различни уеб услуги, вкл. Messenger и WhatsApp.

Твърди се също така, че социалната мрежа Facebook планира да създаде мрежа от терминали за физическо плащане, които приемат Libra, и да насърчи магазините да приемат плащане в криптовалута. За да управлява новата криптовалута, Facebook търси партньори за създаване на добросъвестен независим фонд. Компанията е събрала „десетки финансови институции и други технологични компании”, които, наред с останалото, трябва да внесат и капитал в проекта.

снимка: CCO Public Domain

Месец ноемри, тази година излиза неофициално потвърдени информации: Facebook Libra ще стане достъпна на пазара през януари 2021 г.

Подготовката за старта на Libra е съпътствана от продължително съгласуване с регулаторните органи, за да бъдат спазени изискванията на законодателствата в редица страни, съобщи Файненшъл таймс, позовавайки се на анонимни източници. Издател на криптовалутата ще бъде Libra Association, базирана в Женева, Швейцария. Организацията вече е получила одобрение от Швейцарския орган за надзор на финансовите пазари (FINMA) за емитиране на специални единици – коини, които ще се поддържат от отделни традиционни валути. В  консорциума за Libra влизат Facebook и 27 други компании. Основните ѝ задачи са свързани с контрол на развитието на криптовалутата и управление на оборотите. Криптовалутата Libra вероятно ще бъде подкрепена едно към едно от щатския долар. Пускането на Libra все още очаква одобрението на регулаторите, според трима неназовани източници. Facebook и Асоциацията Libra, която управлява проекта, отказват коментар по темата.

Но това всъщност не е „криптовалутата на Facebook”. Libra е проект на Libra Association, чийто съосновател е Facebook. Асоциацията, която ще служи като паричен орган за криптовалутата, казва, че целта на Libra е да „овласти милиарди хора”, цитирайки 1,7 милиарда възрастни без банкови сметки, които биха могли да използват валутата. Facebook все пак има собствен интерес към дигиталните пари Libra. Социалната мрежа управляваше виртуална валута, наречена Credits, в продължение на около четири години – като начин за извършване на плащания за игри във Facebook. Марк Зукърбърг, изпълнителен директор на Facebook, заяви, че изпращането на пари онлайн трябва да бъде толкова лесно и просто, колкото е и изпращането на снимки.

Криптовалутата на Facebook ще бъде обвързана с щатския долар (снимка: CCO Public Domain)

В очакване да излезе на пазара в началото на следващата година, криптовалутата Libra, зад която стои консорциум от компании начело с Facebook, получи ново име – тя вече се нарича Diem.

Асоциацията Libra, ангажирана с управлението на новата блокчейн платформа, предприема смяна на името в опит да се дистанцира от негативния контекст, формиран от критиките срещу Libra от страна на властите в много страни по света. Променя се и името на самата асоциация, която управлява проекта. Тя ще се нарича Diem Associaotion, става ясно от публикация на официалния ѝ уебсайт от вчера, 1 декември. Седалището на асоциацията е във Вашингтон. Още през юни 2019 г. Facebook обяви плановете си  за собствена криптовалута. Според първоначалния план, Libra трябваше да стартира през първото тримесечие на 2020 г., но поради забраната от американския регулатор, пускането на криптовалутата беше отложено.

Наскоро се появиха индикации, че проектът все пак ще стартира през януари 2021 г. в ограничен формат. Libra (вече Diem) ще работи на затворена блокчейн платформа с регистрирани потребители под контрола на специално създадена организация.


Източник: TechNews.bg

Остави коментар