3 октомври 2022

Facebook добави нови известия в приложенията си за iOS

iOS

Facebook продължава кампанията си срещу актуализациите на поверителността на Apple за iOS 14. Добавяйки известие в приложението си за iOS, казващо на потребителите информацията, която събира от другите приложения и уебсайтове, благодарение на което „Facebook остава безплатен“.

Подобно съобщение беше видяно в приложението за iOS на Instagram по-рано.

Технологичният изследовател Ашкан Солтани за първи път отбеляза новите изскачащи съобщения в събота. Но представител на Facebook насочи технологичните медии към публикация от блога на компанията от по-рано миналата седмица. Тя описва подробно актуализацията.

Компанията се позовава на известията като на „информационни екрани“ и заяви, че Facebook е предоставила „повече подробности за това как използваме потребителските данни за персонализирани реклами“. Според публикация в блога на Дан Леви, вицепрезидент на Facebook за реклами и бизнес продукти.

„Тази версия на iOS изисква от нас да поискаме разрешение за проследяване на някои данни от потребителските устройства, за да подобрим рекламите си. Научете как ограничаваме използването на тази информация.“

се казва в новия екран в приложенията, озаглавен „Използваме информацията за вашата активност, получена от други приложения и уебсайтове, за да ви показваме реклами, които са по-персонализирани, да поддържаме Facebook безплатен и да подкрепяме бизнеси, които разчитат на реклами, за да достигнат до своите клиенти.“

Новите правила за поверителност на най-новите версии на Ios 14, включително и Ios 14.5, изискват от разработчиците да получат изрично съгласие от собствениците на устройствата. За да позволят техния идентификатор за рекламодатели (IDFA) да се споделя и събира от приложенията.

Съгласно новата политика на Apple разработчиците на приложения все още могат да използват друга информация, която потребителят предоставя за целенасочена реклама. Дори ако потребителят се откаже от това да позволи на приложението да го проследява. Но тази информация не може да се споделя с друга компания за проследяване на реклами.

Ако разработчиците се опитат да заобиколят изискването за информиране на потребителите. Или се опитат да заменят IDFA с друга идентификационна информация, като имейл адрес, то приложението им ще бъде в разрез с правилата на App Store. Apple си запазва правото да го премахне от магазина. Правилата се прилагат и за собствените приложения на Apple.

Facebook беше един от ярките критици на актуализациите на Apple за поверителност на iOS 14.

Твърдейки, че промените в поверителността могат да навредят на малкия бизнес. Който разчита на рекламната мрежа на Facebook, за да достига до своите клиенти. В изявление за пресата и в други медийни реклами, Facebook заяви, че Apple насърчава нови бизнес модели. Които да разчитат по-малко на рекламата и повече на абонаменти, което потенциално би могло да оскъпи услугите за всички.

Но тактиката „поддържайте Facebook / Instagram безплатни“ изглежда противоречи на дългогодишния слоган на Facebook. Който казва, че социалната мрежа е „безплатна и винаги ще бъде“.

Разбира се, Facebook тихомълком премахна този лозунг от началната си страница през 2019 г. Главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг не изключи възможността за представяне на платена версия на Facebook, когато даваше показания пред Конгреса на САЩ през 2018 г. Казвайки: „Винаги ще има безплатна версия на Facebook.“

Зукърбърг атакува Apple по време на отчитането на печалбите на Facebook през януари. Като посочи Apple, като един от най-големите конкуренти на компанията си.

„Apple има всички стимули да използва доминиращата си позиция на платформата, за да се намесва в начина, по който работят нашите приложения и други услуги. Което всъщност и редовно прави. Това влияе върху растежа на милиони бизнеси по целия свят, включително и с предстоящите промени в Ios 14.

каза Зукърбърг.

Остави коментар