Европа отказа да финансира метрото

0
Метро

Разширяването на третата линия на софийското метро не е допуснато за финансиране по бъдещата европрограма за транспорт.

Затова правителството спешно пробва да осигури финансиране за софийското метро, включвайки го сред проектите в Плана за възстановяване на ЕС.

Националният план, чрез който България трябва да усвои 12 млрд. лв. грантове и до 9 млрд. лв. заеми до 2026 година от Инструмента за възстановяване на ЕС. Но все още не е финализиран и не е одобрен от Брюксел.

Така европарите за бъдещото метро се оказват под въпрос. Тепърва ще стане ясно дали проектът въобще ще получи финансиране от Плана на ЕС.

Защо софийското метро не бе одобрено за европарите по транспорт?

“Финансирането на проекта за разширяване на софийското метро по Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) се оказва проблематично, поради изискванията за балансирано развитие на регионите и се налага да бъде осъществено с друг инструмент”.

посочиха в отговор от Министерство на транспорта, съобщенията и информационните технологии.

Само преди дни стана ясно, че общинската фирма “Метрополитен”, която е оператор на метрото, е най-големият ползвател на средства по кохезионната политика на ЕС за времето от 2014 до 2020 г в България.

Безвъзмездно получените средства възлизат на 96.5 млн. евро. Данните са на комисията по бюджет към Европейския парламент.

Източник: mediapool

Остави коментар