Европа описва варварско отношение към болни и беззащитни хора в България

0

Връзване, бой с пръчки, остър недостиг на персонал и превръщане на хора в затворници. Това установява Комитетът за борба с изтезанията на Съвета на Европа след проверка в български психиатриачни болници и домове за социални грижи.

Експертите на Съвета на Европа са посетили през август тази година държавните психиатрични болници “Св. Иван Рилски“ в Курило, в село Царев Брод и болницата в Бяла, като и домовете за грижи за хора с умствена изостаналост в Куделин и Самуил, както и дома в Говежда. Комитетът изразява своята “дълбока загриженост“, че много от предишните препоръки за грижата, лечението и защитата на правата на хората с психични проблеми в България остават неизпълнени. Докладът на Съвета на Европа, разкрива много повече от това. Описано е варварско отношение към изключително уязвими хора.

Бой с пръчки

Във всички посетени болници и домове за социални грижи делегацията се е сблъскала с твърдения за малтретиране на пациенти от страна на санитарите. Общото твърдение е, че има санитари, които са груби с пациентите, блъскат ги, ритат ги и ги удрят с пръчки.
Охраната в социалните домове в Куделин и Говежда са носили дървени пръчки и от време на време са удряли пациентите. Намериени са пръчки в кабинетите на персонала в домовете в Куделин, Самуил и Говежда. Експертите констатират това, за което български специалисти говорят от години. Държавата е заразяла психиатричната грижа. И в трите посетени държавни болници е установен крайно недостатъчен брой служители. Медицинският персонал също е напълно недостатъчен.

“За съжаление констатациите от посещението сочат, че българските власти все още не успяват да разберат изцяло защо е нужно да се осигури адекватен брой служители. Трябва да се действа много по-категорично, за да отстрани този недостатък. Професионалното качество на персонала, особено на санитарите, изглеждаше лошо. Всичко това, в комбинация с неадекватно обучение и контрол, несъмнено увеличава риска от малтретиране на пациентите”, заяви Комитетът против изтезанията.

Общият извод е, че Министерството на здравеопазването не оценява достатъчно грижите за психичното здраве на хората. Липсата на специалисти се обяснява с ниските заплати и отдалеченото местоположение на домовете.

Варварско връзване с вериги

Изключително смущаваща е информацията за начина, по който в болници са ограничавали движенията на рискови пациенти. Комисията е видяла шокираща гледка в болницата в село Царев брод. Там почти всички пациенти са били завързани за леглата с метални вериги за китките и глезените, обезопасени с катинари, често в продължение на дни. В същото време в болницата е имало подплатени обезопасителни колани. Настанените в дома в Куделин твърдят, че също са били връзвани с вериги. Такива са намерени в офиса на охраната.

“Мнозина вероятно вярват, че подобно отношение е било премахнато от заведенията за психично здраве в Европа преди повече от век. Подобна срамна практика е напълно неприемлива и лесно може да се счита за нечовешка и унизителна. Това трябва да спре незабавно “, настоява Комитетът на Съвета на Европа.

Хората са превърнати в затворници

Що се отнася до режима и лечението на пациентите, атмосферата в много от отделенията и в трите посетени болници е изглеждала не толкова терапевтична, а по-скоро потискаща и наказателна. Много пациенти не са имали достъп до ежедневни упражнения на открито. Екипът на Съвета на Европа се е натъкнал на юридически грамотни пациенти, които са подписали съгласието си хоспитализация и все още се считат за доброволно настанени. Те обаче заявяват, че искат да си тръгнат, но не им е позволено. По този начин те дефакто са превърнати в затворници. Комитетът настоятелно призовава българските власти да ускорят закриването на всички остарели като концепция социални заведения и да изкоренят необходимостта от тях възможно най-скоро. Преди това обаче експертите призовават българските власти да предприемат спешни мерки, за да запазят човешкото достойнство на настанените в тях.

Единствената положителната констатация е, че и в трите държавни психиатрични болници, особено тази в Царев брод, битовите условия са се подобрили от последното посещение преди 15 години. Въпреки това делегацията на Съвета на Европа отчита, че може да се направи още много. На първо място да се закрият социалните домове.

Остави коментар