Етерични масла за кучета – безопасни ли са те?

0
Етерични масла за кучета – безопасни ли са те?

Етерични масла за кучета – безопасни ли са те?

„Предварителните изследвания сочат, че етерични масла могат да имат някои ползи за здравето на кучето и много холистични ветеринарни лекари ги включват в своите практики.“

Според Американския киноложки клуб.

Много собственици на домашни любимци днес се обръщат към етеричните масла за различни грижи за здравето на своите домашни любимци, включително и за предпазване от бълхи и кърлежи, проблеми с кожата и проблеми с поведението, като безпокойство.

Въпреки че използването на етерични масла за домашни любимци има своите предимства, жизненоважно е да знаете кои масла са безопасни за употреба, как да ги използвате и да помните, че подобно на хората, всяко животно е различно и може да реагира по различен начин на определено етерично масло.

Безопасни ли са етеричните масла за кучета?

Този въпрос няма еднозначен отговор. Има етерични масла, които са много полезни за кучетата, ако се използват правилно. Някои от тях биха могли само да се дифузват, а други да се нанасят директно върху кожата на кучето, но ВИНАГИ разредени и НИКОГА около очите или в ушите.

Ето кои са 5 от най-полезните етерични масла за кучета:

1. Етерично масло от Лавандула /Lavender/

– за кучето успокояващият ефект от лавандулата може да бъде много полезно при тревожност (често предизвикана от посещения при ветеринар, возене в автомобил или проблем със съня). Клинично изследване през 2006 г. разглежда ефектите на етеричното масло от лавандула върху 32 кучета с история на вълнение, предизвикано от пътуванията в автомобил. Резултатите показват, че кучетата, които са пътували в автомобил, в който се е дифузвало лавандулово масло, са прекарали значително повече време в почивка и седене. Маслото от лавандула е чудесен избор при кожни проблеми, рани, алергии и изгаряния.

2. Етерично Масло от Мента /Peppermint/

– е едно от най-препоръчителните етерични масла за отблъскване на кучешки бълхи.

Според д-р Джанет Роарк, ветеринарен лекар и собственик на Hill Country Mobile Veterinary Service в Остин, Тексас, „Етеричното масло от мента може да се използва за успокоение при възпалени мускули, разстроен стомах и дава енергия на уморените животни. Освежава въздуха при дифузване и може да освежи дъха при вътрешно приемане. Това масло може да отвори дихателните пътища и да облекчи болките в ставите.“

Д-р Роак , известна още като Essential Oil Vet /ветеринарят, който лекува с етерични масла/ съветва маслото от Мента да се ползва локално и го препоръчва за приповдигане на настроението при кучетата.

Американският киноложки клуб препоръчва добавяне на етерично масло от Мента в шампоана на кучето като мярка за предпазване от бълхи.

Етерични масла за кучета – безопасни ли са те?
Снимка: Antonio FaFredo

3. Етерично масло от Римска Лайка /Roman chamomile oil/

– Маслото от Римското лайка е добре познато противовъзпалително средство, което е чудесен избор както за хората, така и за кучетата при проблемът с раздразнена кожа, изгаряния, рани, язви или екзема. Също така има успокояващ ефект при стресирано куче.

4. Етерично масло от Тамян

– Царят на маслата – Тамянът е едно от най-полезните масла за кучета. Д-р Ричард Палквистист, /chief of integrative health services at Centinela Animal Hospital in Inglewood, Калифорния/, казва, че използването на масло от Тамян повлиява много добре при кучета с тумор и рак. Особено при рак на пикочния мехур. Известно е, че маслото от Тамян има мощни антидепресивни и антимикробни способности, което го прави чудесен избор за борба с микробите и засилване на имунитета.

5. Етерично масло от Кедрово дърво

– Според Dogs Naturally Magazine, маслото от Кедрово дърво (Cedrus Atlantica или Cedrus deodara) е естествено средство за защита от вредители. То се използва при кучета, като антисептично средство за белите дробове, отхрачващо при кашлица, стимилира кръвообращението (което помага за телесни болки и артрит), спомага растежа на козината и предотвратява пърхот. Също така е добър диуретик и общо успокояващо средство, което може да помогне Когато кучето е неспокойно или неуверено.

Етеричните масла, които са токсични и НЕ се препоръчват за употреба с кучета: Clove, Garlic, Juniper, Rosemary, Tea Tree, Thyme и Wintergreen

Етеричните масла, които са токсични и НИКОГА не използвайте при НИКАКВИ животни: Anise, Birch, Bitter Almond, Boldo, Calamus, Camphor, Cassia, Chenopodium, Clove, Garlic, Goosefoot, Horseradish, Hyssop , Mugwort, Mustard, Oregano, Pennyroyal, Red or White Thyme, Rue, Santolina, Sassafras, Savory, Tansy, Tea Tree, Terebinth, Thuja, Wintergreen, Wormwood и Yarrow

Как да използвате етерични масла за домашни любимци

За да сте сигурни, че няма да навредите на вашето кучето винаги спазвайте следните правила:

✔ Използвайте 100 % чисти етерични масла
✔ Използвайте само Терапевтичен клас етерични масла
✔ Използвайте CPTG сертифицирани масла
✔ Бъдете запознати със здравословното състояние на вашето куче
✔ Консултирайте с вашия ветеринарен лекар, за да се уверите, че етеричните масла не са противопоказни за вашия домашен любимец поради неговата порода или здравословно състояние.
✔ Наблюдавайте реакцията на вашия домашен любимец и спрете да ги използвате, ако наблюдавате нежелани реакции.
✔ Когато дифузвате етерични масла ВИНАГИ трябва да оставите вратата на стаята отворена, за да може кучето да излезне, ако не му се отразява добре.

✘ Никога не използвайте етерични масла за домашни любимци около деликатните зони, включително очите, ушите, носа и гениталиите.
✘ Не добавяйте етерични масла към храната или питейната вода на вашия домашен любимец, освен ако не е указано от вашия ветеринар.
✘ Не използвайте етерични масла с кученца на възраст под 10 седмици.
✘ Не използвайте масла върху епилептични домашни любимци, които са предразположени към гърчове.
✘ Не използвайте етерични масла при бременни кучета

Друга важна препоръка е – винаги разреждайте етеричните масла преди прилагане върху вашето куче, освен ако не е указано друго от вашия ветеринарен лекар. Когато разреждате маслата трябва да имате предвид килограмите и възрастта на кучето. Таблицата , която виждате ще ви помогне да разберете как да разредите етеричното масло преди да го приложите на вашето куче.

как да разредите етеричното масло преди да го приложите на вашето куче.

Разбира се, важно е да коригирате количеството масла, което използвате, в зависимост от размера и възрастта на вашия домашен любимец. Разреждайте повече при малките и възрастни кучета.

Според Dogoiler.com най-доброто базисно масло за разреждане е кокосовото масло. То не само намалява вероятността от раздразнение на кожата, но също така помага за подхранване на кожата и има противогъбични свойства.

Според Palmquist: „За да намалим шансовете за чувствителност и токсичност за органите, обикновено използваме масла за не повече от две седмици. Изключение може да се направи при лечението на рак.“

Признаците и симптоми на отравяне с етерични масла при домашни любимци:

  • Затруднено дишане
  • Повръщане
  • Лиги
  • Летаргия или слабост
  • Мускулни тремори /треперене/
  • Често захапване на лапата / поставяне на лапата в устата/
  • Често търкане на очите с лапа
  • Зачервяване или изгаряне на устните, венците, езика или кожата
  • Проблемно ходене или некоординирана походка
Винаги съхранявайте етеричните масла на място, недостъпно за домашни любимци и Ако подозирате, че вашият домашен любимец е бил отровен от етерични масла, незабавно се свържете с вашия ветеринарен лекар. Ако смятате, че вашият домашен любимец е погълнал етерично масло, предизвикването на повръщане или даване на активен въглен не се препоръчва, тъй като това може да влоши ситуацията.


Повече информация за етеричните масла и тяхната употреба можете да намерите на следните линкове тук и тук.

Остави коментар