Ердоган обвинява във вандализъм

0

Снимка: Reuters

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган критикува ЛГБТ движението в страната и го обвини във “вандализъм”.

Причината е, че през уикенда бяха арестувани четирима души заради плакат, който изобразява най-свещеното за мюсюлманите място – Мека, заедно със знаме с цветовете на дъгата.

“Ние ще пренесем нашите млади хора в бъдещето не като ЛГБТ младеж, а като младежта, която е съществувала в славното минало на нашата нация. Вие не сте ЛГБТ младежта, не сте младежите, които извършват вандалски действия. Напротив, вие сте тези, които поправяте разбитите сърца”

каза Ердоган.

Студентите бяха арестувани, след като висши държавни представители осъдиха плаката с Мека и знамето на дъгата. Той бе представен на изложба на най-престижния турски университет “Боазичи”.

Повече от седмици студенти и преподаватели организират протести там, след като президентът Реджеп Тайип Ердоган назначи за ректор Мелих Булу, който беше кандидат за депутат от управляващата партия през 2015 г. Протестиращите отхвърлят назначението като опит за ограничаване на академичната свобода.

Министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу съобщи в Туитър, че “ЛГБТ извратеняци” са били задържани за “непочтително отношение към великата Кааба”. Висши правителствени представители от консервативната управляваща партия също осъдиха плаката.

Правозащитните организации обвиняват Ердоган, че насочва предимно мюсюлманската, но официално светска държава, към все по-консервативен курс.

Хомосексуалността е законна в Турция, но противопоставянето срещу ЛГБТ общността от страна на властта нараства.

Източник: svobodnaevropa

Остави коментар