Екскурзия в Северна Корея – част 2

0
Северна Корея

Въпреки многото митове и легенди които се носят за Северна Корея, тя се оказва безопасно място за туристите. Том Макшейн, оперативен директор на компанията за приключенски пътувания. Които посетил страната през 2016 г. казвя, че страната обикновено е много безопасна за туристите и водачите.

“На практика има нулева престъпност и ние бяхме запознати от ръководствата за правилата. Бяхме наясно с последиците, ако нарушим тези правила.”

казва Том Макшейн.

Северна Корея и модерна технология

“Всъщност има универсален магазин, пълен с потребителски стоки, които бихте намерили в пазарна икономика. Докато бях там за Нова година, бяхме отведени на площад Ким Ир Сен, където в полунощ имаше фойерверки. Много Севернокорейците снимаха с мобилни телефони. “

Денис Шарп, който посетил Северна Корея през 2017 г., заяви, че е изненадан от количеството технологии и други стоки, които можете да намерите в страната.

Пропагандата е навсякъде

„Често е най-добре да кимате в съгласие и да не оспорвате представената ви информация – кой знае какво би станало, ако не се съгласите твърде яростно?“

Шарп казва, че забелязва голямо количество пропаганда в цялата страна, особено във връзка с Корейската война.

Това е красива страна

„Планините бяха невероятни и докато пътувахме през есента, всички дървета показваха невероятни цветове на червено и оранжево“.

спомня си Макшейн.

Има планове за изграждане на голям морски курорт

Тези, които стигат до Северна Корея, често говорят за естествената красота на страната. Пясъчните плажове не са изключение. Но места като Wonsan често са били използвани като места за противоречиви тестове на ракети. Но има правителственият план, на Ким Чен-ун да отвори голям морски курорт, в опит да привлече туристи.

Храната е изненадващо добра

Въпреки предишните опасения, Макшейн описва храната като акцент в пътуването си. Той е приятно изненадан от качеството на представените ястия и предлаганото разнообразие.

“Това беше предимно в корейски стил, но имахме и някои специалитети от Северна Корея, като студена супа с юфка, която традиционно се сервира на сватбени банкети. Посетихме ресторант в Wonsan за обяд, който също сервираше невероятна прясна риба.”

Казва той.

Хотелите са прилични и разнообразни

Що се отнася до настаняването, има приличен избор. Много хотели имат фантастични удобства.

“Трябва да отседнем в голяма кула, базирана на остров в Пхенян. Той разполага с боулинг и караоке бар. Отседнахме и в къща за гости в Myohyangsan. Тя се чувстваше малко, като в китайска стил. Също отседнахме и в хотел в новия ски курорт, който беше на много висок стандарт.”

обяснява Макшейн.

Международен музей на приятелството

Може би една от най-уникалните забележителности е Международният музей на приятелството. Той съдържа над 100 000 подаръка, подарени на лидерите на Северна Корея.

“Има крокодил от Никарагуа, непробиваема кола от Сталин и влак от председателя Мао, който е разположен дълбоко в планината. Наистина беше лудост!”

Според McShane.

Можете да посетите ничия земя

Писателят на свободна практика Луси Корн пътувал до Северна Корея през 2008 г., за да посити демилитаризираната зона (DMZ). Буферната зона между съседните страни – както от северната, така и от южната страна.

„Беше много интересно да посетим демилитаризираната зона от север, тъй като го направихме и от юг. Открихме, че и двете страни подхранват пропагандата: например на юг те ви казват, че на север няма дървета и че сградата в DMZ е просто фасада без нищо зад нея, което всъщност не е вярно. “

Писателят Луси Корн.

Измислена версия на държавата

Хинсън се съмнява, че туристите виждат пълна картина на страната. Срещите с местните жители са внимателно организирани. Той посещавал кооперативни ферми и училище по време на престоя си. А обиколните групи обикновено нямат право да напускат хотела си, след като се настанят през нощта.

„Стори ми се странно да си мисля, че често просто извън полезрението може да има затворнически лагер: някои са с размерите на цели окръзи и са близо до Пхенян. Когато сте в туристическа група, следвате много зададен маршрут.“

казва Хинсън.

Вие не отговаряте само за собствената си безопасност

Нарушаването на правилата може да има последици за околните, както и за вас самите. Ако решите да не се подчинявате на заповедите, може да бъде наказан вашият водач.

„Нашият екскурзовод от Англия ни каза, че когато се върнал в Северна Корея, за да направи още една обиколка и попитал за водача, който му е бил определен предишни пъти. Управата му казали, че водачът е „ изпратен в провинцията “. Което по същество означава, че той е изпратен в затворнически лагер “.

казва Хинсън.

Остави коментар