Екскурзия в Северна Корея – част 1

0
екскурзия до СК

Северна Корея е една от най-тайните страни на Земята, но това не означава, че е невъзможно да се посети. Шепа безстрашни пътници, които са ходили на екскурзия там, разказват какво е всъщност да пътуваш до Северна Корея.

Първото правило е да имате водачи

Най-добрият начин да си направите екскурзия до Северна Корея е чрез организирана туристическа компания. Въпреки че е възможно да се мине без такава, пак ще трябва да бъдете придружени от водачи. Така че напълно независимо пътуване е невъзможно.

По-лесно е да получите виза, отколкото си мислите, освен ако не сте американец

Предвид мистерията, обгръщаща Северна Корея, може да предположите, че получаването на виза би било почти невъзможно. Но всъщност това обикновено не е така.

“Противно на общоприетото схващане, процесът на получаване на туристически визи за Северна Корея всъщност е много прост. Единственото изискване е да сте резервирали предварително планирана обиколка с двама севернокорейски водачи за компания.“

Дилън Харис от компания Lupine Travel

Все още съществуват ограничения за използването на американски паспорт за пътуване до Северна Корея.

Може да се наложи да оставите телефона си на летището

Има регламент за чуждестранните мобилни телефони, влизащи в страната. Разрешени са само „отговарящи на изискванията телефони“, така че все още рискувате телефонът ви да бъде конфискуван на границата. Ако телефонът ви мине на границата, ще трябва да закупите местна SIM карта. И випреки SIM картата, няма да може да се обаждате на местните жители. Севернокорейците с мобилни телефони използват доставчик на телекомуникации, наречен Koryolink. Смята се, че това е затворена мрежа и се наблюдава внимателно от правителството.

Трябва да внимавате, когато правите снимки

Въпреки че правенето на снимки не е напълно забранено в Северна Корея, трябва да внимавате. Водачите на вашата екскурзия ще ви кажат кога можете да извадите камерата си. Много е вероятно камерата ви да бъде проверена от граничните служители, когато напуснете и Северна Корея. Ще ви бъде казано да не правите снимки на военен персонал или строителни обекти. Ще ви напомят, че снимки на статуи на Кимс трябва да включват цялата статуя. Забранени са и селфитата с този вид мономенти.

Навсякъде има статуи на лидерите на Северна Корея

Говорейки за статуи, когато отидете на екскурзия там, никога няма да сте далеч от почит към лидерите на страната. Минали или настоящи.

Има над 34 000 статуи само на покойния Ким Ир Сен. В Големия паметник на Пхенян на хълма Мансу ще откриете над 200 статуи на военни лидери, включително 20-метрови бронзови статуи на Ким Ир Сен и Ким Чен Ир. Посетителите се очаква да се поклонят на статуи на Ким Ир Сен и Ким Чен Ир, когато ги посещават, и обикновено ще бъдат помолени да положат цветя в основата им.

Има огромен фестивал, посветен на изкуството и гимнастиката

Масовите игри Arirang са гмного важни там. Веднъж годишно събитие, игрите са екстравагантно шоу на патриотизъм, включващо хиляди изпълнители и участници. Те са посрещнати с осъждане от цял ​​свят поради прекомерното им празнуване на севернокорейския режим. Били са спрени по неизвестни причини през 2013 г. Но масовите игри се завръщат за 2019 г. Първомайският стадион – най-големият в света от капацитет – е историческият дом на събитието.

Пхенян има изненадваща сцена за микропивоварни

Може би Пхенян не е първото място, на което очаквате да откриете страхотна бирена култура. Но градът не е избегнал глобалната мания за занаятчийската напитка. Трите водещи пивоварни са Националната пивоварна Taedonggang, Microbrewery Hotel Yanggakdo и Microbrewery The Paradise.

„Севернокорейците са невероятно умни да се справят с много малко и честно казано са в състояние да правят по-интересна бира от повечето други страни“.

Рекламният работник Джош Томас, посетил пивоварните през 2013 г., казва

Има няколко големи тематични парка

Страната може да се похвали и с шепа големи тематични паркове, повечето от които са струпани около столицата. Те обаче идват със смесени отзиви. The Washington Post описва водния парк Munsu (на снимката), завършен през 2013 г., като „най-страховития воден парк, който някога сте виждали“.

„Няма други повод, че можете да се приближите толкова близо до местните жители, както в увеселителните паркове. “

Стефан Цванцгер, посетил страната през 2010 г., каза пред CNN

Метростанциите на Северна Корея са съперници на руските

Метростанциите на Пхенян са едни от най-зрелищните в света.

„Станциите са много слабо осветени и интериорът е много изискан. Виждате полилеи по таваните, мраморни колони и картини на Ким Чен Ир. ”

Фотографът Илейн Ли, през 2017 г., каза пред CNN

Те също имат някои от най-дългите ескалатори в света (едва ли е изненадващо, тъй като това е най-дълбоката метро система в света) и са проектирани да се използват и като бомбоубежища.

Канабисът е легален

Американски щати като Колорадо и Невада попаднаха в заглавията, когато легализираха употребата на марихуана за отдих. Но според съобщения тревата отдавна са разрешени в Северна Корея.

Според The ​​Telegraph ограничаването на използването и не е държавен приоритет.

„Канабисът расте диво в Северна Корея и дори е продаван в чужбина от държавни агенции като начин за печелене на чуждестранна валута.”

Sokeel Park, директор на организация с нестопанска цел Liberty в Северна Корея

Севернокорейската туристическа компания Koryo Tours обаче твърди, че докладите около употребата на лекарството са преувеличени. Тя съветва хората тръгнали на екскурзия да употрябяват.

Можете да отидете в университет в Пхенян

Австралийският студент Алек Сигли наскоро беше изхвърлен от Северна Корея, като приключи обучението си в университета Ким Ир Сен в Пхенян. Сигли е един от няколкото чуждестранни студенти в университета. Университетът за наука и технологии в Пхенян активно насърчава кандидатстване от чуждестранни учители и в миналото там са работили няколко американци.

Още по-изненадващо? Институцията е основана от корейския американец Джеймс Ким, евангелски християнин, който отвори университета през 2010 г.

Остави коментар