Домейнът .bg продължава да набира популярност у нас

0
Домейнът .bg продължава да набира популярност у нас

34% от всички новорегистрирани домейни от началото на годината са в тази домейн зона, сочат статистиките на СуперХостинг.БГ

През последните месеци се наблюдава засилен интерес към новите домейни като .online, .store и .site. Те са достъпни, лесни за запомняне и създават нови възможности за оригинални имена. Потребителите обаче продължават да избират предимно най-разпространените домейни, регистрациите на които също растат устойчиво. Така например домейн зоната .com отбелязва ръст от 9%, .eu – 8%, а .bg – цели 15 процента. Това сочат статистиките на най-голямата българска хостинг компания СуперХостинг.БГ за периода от 1 януари до 15 ноември 2023 г., в сравнение със същия период на отминалата година.

Процентът на новите регистрации, спрямо всички новорегистрирани домейни за 2022 г., е следният: .com – 33%, .eu – 18%, .bg – 31%, а при .online, .site и .store – 7%. Най-популярен сред новите домейни (newTLD) е .online. През 2023 г. същият показател при .com домейните е 34%, при .eu – 18%, при .bg – 34%, а при .online, .site и .store – се запазва на 7% и отново най-популярен е .online.

“Тези данни подчертават, че домейнът .bg продължава да набира популярност, като вече представлява 34% от всички новорегистрирани домейни през 2023 година, по данни до средата на ноември. Това е значителен ръст в сравнение с предходната година и подчертава важността на националния домейн за българските потребители”

– посочва Борислав Божидаров, маркетинг мениджър на СуперХостинг.БГ.

Основното му предимство е, че това е официалният домейн на България и е подходящ за всички български организации и бизнеси. От друга страна обаче .com е най-разпространеният домейн, широко признат в цял свят и е идеален за комерсиални сайтове и бизнеси.

.eu пък е подходящ най-вече за организации, които работят в Европейския съюз или имат дейност, с ясно изразен европейски характер. Новите домейни .online, .site и .store от своя страна са оригинални, лесни за регистрация и подходящи за различни видове уебсайтове и бизнеси.

Как да изберем правилният домейн?

“Изборът на домейн е много важен за всеки бизнес и трябва да отразява съдържанието на съответния уебсайт, предназначението, аудиторията, нейния регионален обхват и редица други фактори. Той трябва да бъде кратък, лесен за запомняне и да не предизвиква объркване при изписването му. Наблюдава се също и нарастващо закупуване на едно и също име в различни домейн зони, с което фирмите целят да се застраховат срещу злоупотреба с марката им и да запазят контрол върху наименованието си”

– добавя още Борислав Божидаров от СуперХостинг.БГ.

Най-голямата хостинг компания у нас обяви и своята Black Week промоция, която продължава от 20 до 26 ноември. През този период, клиентите могат да се възползват от следните отстъпки при регистрация на нов домейн за една година: .com ще бъде предлаган на промоционална цена от 19.99 лв., което представлява отстъпка от 57%; .bg ще може да се закупи с 38% отстъпка за 45.99 лв., а .eu – за 4.99 лв. (79% отстъпка). При разширението .online – цената през промоционалния период е 3.99 лв. (95% отстъпка), при .site – 2.99 лв. (96%), а при .store – 7.99 лв. (94% отстъпка).

Остави коментар