Доколко кучето ни разбира

0

Всеки, който е изпитал колко вярно и обичащо може да бъде едно куче, е категоричен – то е най-добрият приятел на човека. И често чуваме “само не може да говори, иначе всичко разбира”.

Ново проучване обаче внася яснота доколко всъщност четириногият разбира думите ни.

Известен факт е, че слуховите възможности на кучетата за интерпретация на речеви звуци са подобни на тези на хората. Оказва се обаче, че те всъщност не чуват фините разлики между думите по начина, по който ги чуваме ние хората.

Изследователи от университета “Лоранд Йотвьош” в Будапеща са измерили мозъчната активност на семейни кучета с помощта на електроенцефалография, т.е. поставяйки електроди върху главите на животните. Учените давали на кучетата познати инструкции като “седни”, после заменили някой звук от думата (например нищо не значещата “садни”), а след това и напълно различна дума, която също не значи нищо и звучи различно (да речем “плагни”). През това време следели мозъчната активност.

Така установили, че без да са специално обучени за експеримента, кучетата могат да различат бързо и ясно познатата дума от съвсем различната по звучене (познават “седни”, но не и “плагни”).

Водещият автор на изследването Лила Маджари обяснява пред “Си Ен Ен”, че това означава, че кучетата разпознават въпросните думи. Но четириногите не обръщат внимание на малките разлики между известните им думи и онези, които са малко променени. Тоест тях ги отчитат като една и съща дума. Това говори, че макар кучетата да са известни със слуховия си капацитет и способността си да чуват добре думи и звуци, всъщност не обръщат внимание на всички звуци в речта.

Освен че не разпознават всички нюанси в речта, проучването потвърждава, че кучетата чуват човешката реч и че освен на познати думи или на езика на тялото те реагират и на непознат глас, и на непозната дума. Просто не я сканират като известна за тях.

Тези резултати са публикувани в списание Royal Science Open Science и ще послужат като основа за бъдещите опити на учените да разберат повече за начина ни на общуване с най-добрия приятел на човека.

Публикувано проучване в Current Biology през 2014 г., разказва следното: кучета са били поставяни между два високоговорителя, като от една тонколона им пускали човешки говор, а от другата – контролен звук без ясна словесност. Така установили научно, че кучето категорично различава реч от друг звук. Експериментът освен това обяснил и че то обработва различните информации с двете половини на мозъка си – едната отговорна за логиката, другата за емоциите, подобно на хората.

По-стари изследвания пък вече са доказали и че кучетата ясно различават гласовете на хората – кога говори “мама” и кога “татко”. Наблюденията досега са показали и че и визуалните сигнали са много важни за тях и че е възможно преди да слушат звуците ни, да обмислят езика на тялото.

При всички положения, ако вашият приятел вече познава думите “обичам те”, дори да му кажете “убичам те”, той ще схване ясно посланието ви. Още повече, ако е съпроводено с прегръдка и милувка. Затова не спирайте да му говорите. 

 

Остави коментар