Днес отбелязваме международният ден на кафето

0
Днес отбелязваме международният ден на кафето

Днес отбелязваме международният ден на кафето

Днес, 1 октомври, е международният ден на кафето. Кофеиновата напитка се е превърнала като част от нашето ежедневие и едва ли изобщо се замисляме преди да натиснем копчето на кафемашината.  Съществуват различни варианти за приготвянето на кафето – еспресо, на капсули, на джезве, с френска преса и т.н. Някои пият кафето си чисто, други с мляко, със захар, без захар, със сметана, канела и какви ли не още варианти. Всеки според вкуса си.

За много от нас това е нещо като ритуал по събуждането и началото на деня. Сутрешната, първа чаша кафе си е цяло изживяване, не просто напитка. Тя е обвързана с минутите спокойствие сами със себе си, без да влизаме в разговор с други хора, просто се наслаждаваме на момента спокойствие. Едва след това започваме с ежедневните задачи.

А някога чудили ли сте се на какво се дължи горчивината на кафето? Редица проучвания показват, че за горчивият вкус на напитката допринасят между 25 и 30 различни химични вещества в него. Основният източник при леко изпечените кафени зърна са лактоните на хлорогенната киселина. При по-дълга термична обработка тези лактони обаче се разпадат до по-горчивите фенилиндани. Те биват открити и в еспресото и оставят по-дълготраен горчив вкус, което обяснява защо от по-изпечените зърна се получава по-горчиво кафе.

Днес отбелязваме международният ден на кафето

Знаете ли, че пиенето на кафе може да увеличи продължителността на Вашия живот? Да, точно така! Само с по две чаши кафе на ден може да добавите две години живот. Според редица проучвания, учените откриват, че пиенето на кафе всъщност има повече ползи, отколкото вреди за нашето здраве. Те заключват, че освен увеличаването на продължителността на живота, пиенето на кафе също намалява и риска от развитие на рак, сърдечносъдови заболявания, диабет и други. Все пак имайте предвид, че умереното потребление на кафе е между две и четири чаши кафе на ден.

А на вас кое ви е любимото кафе? По колко кафета пиете на ден?

Остави коментар