Днес честваме Атанасовден

Днес честваме Атанасовден

Днес честваме Атанасовден

Днес празнуваме Атанасовден. На този християнски празник почитаме паметта на Свети Атанасий Велики. Българската православна църква го отбелязва на 18 януари.

Имен ден празнуват: Атанас, Атанаска, Наска, Наско, Начо, Таньо, Таню и Тинка.

Свети Атанасий Велики е роден през 295 година. На 23 години той е ръкоположен за дякон и участва в Никейския Вселенски събор. Пет години по-късно той придобива епископски сан. Като архиепископ на град Александрия, той се включва активно в борбата с рещу арианската ерес в християнството. Атанасий умира на 2 май 373 година.

Според народните вярвания Свети Атанас е представен като властелин на снегове и ледове. Счита се, че той се прогонва зимата, като се качва в планината на бял кон и се провиква: „Иди си, зимо, идвай, лято!“. Вярва се, че от този ден зимата започва да си отива. Затова и празникът е известен още като „Среди зима“.

Вчера на Антоновден и днес на Атанасовден празнуват и ковачи, железари, ножари и налбанти. Пекат се питки, които се дупчат с вилица, за да не се „надупчат“ децата от шарка. Жените спазват същите забрани, като на вчерашния ден – Антоновден.


Вижте още:
Днес честваме Ивановден
Днес честваме Антоновден


 

Остави коментар