Днес честваме Атанасовден

0
Днес честваме Атанасовден

Днес честваме Атанасовден

Днес празнуваме Атанасовден. На този християнски празник почитаме паметта на Свети Атанасий Велики. Българската православна църква го отбелязва на 18 януари.

Имен ден празнуват: Атанас, Атанаска, Наска, Наско, Начо, Таньо, Таню и Тинка.

Свети Атанасий Велики е роден през 295 година. На 23 години той е ръкоположен за дякон и участва в Никейския Вселенски събор. Пет години по-късно той придобива епископски сан. Като архиепископ на град Александрия, той се включва активно в борбата с рещу арианската ерес в християнството. Атанасий умира на 2 май 373 година.

Според народните вярвания Свети Атанас е представен като властелин на снегове и ледове. Счита се, че той се прогонва зимата, като се качва в планината на бял кон и се провиква: „Иди си, зимо, идвай, лято!“. Вярва се, че от този ден зимата започва да си отива. Затова и празникът е известен още като „Среди зима“.

Вчера на Антоновден и днес на Атанасовден празнуват и ковачи, железари, ножари и налбанти. Пекат се питки, които се дупчат с вилица, за да не се „надупчат“ децата от шарка. Жените спазват същите забрани, като на вчерашния ден – Антоновден.


Вижте още:
Днес честваме Ивановден
Днес честваме Антоновден


 

Остави коментар