Джеф Безос – убеждения за постигане на успех

0

Джеф Безос, изпълнителният директор на Amazon, може да е спорна личност, включително и заради някои политики на компанията, която оглавява. Безспорен факт обаче е, че Безос е и най-богатият човек на планетата и е олицетворение на думата “успех”.

10 мантри, които обобщават успеха на Джеф Безос:

1. Всеки проблем може да бъде решен чрез мислене и находчивост

Безос рано осъзнава силата на иновациите. Той споделя цели лета с дядо си в неговото малко ранчо в Тексас, където не е възможно постоянно да разчиташ на техници, монтьори и пр. Двамата сами поправят всичко.

Друг урок от онова време идва от това как при абсурден инцидент с автомобила си дядо му губи почти целия си палец. От ярост, откъсва остатъка и го изхвърля. После се откарва сам в спешното, но все пак вариант се намира – за изграждането на нов пръст използват кожа от задните му части. История, която Безос разказва до ден-днешен.

2. Клиентът винаги е прав

Безос е изминал пътя от банкирането до това да опакова книги върху коленете си като в основата на мисленето му винаги е бил клиентът.

Бившият директор в Amazon Том Албърг описва милиардера като “роден с клиентски ген”, като добавя, че Безос “иска да доведе до промяна в света и в неговия ум това означава да задоволява клиенти. А ако изкарваш пари, можеш да правиш още повече неща”.

Натали Бърг, изследовател на пазара на стоки, описва как тази обсесия на Безос на практика работи като “маховик”, като “непреклонното фокусиране върху клиентите привлича повече клиенти към сайта, което от своя страна привлича повече продавачи, които привличат още по-голямо разнообразие от клиенти и подобрява клиентското изживяване”.

3. Работи заднишком и тегли напред

Сунил Гупта, икономист в Бизнес училището на Харвард, описва начина, по който Amazon създава нови продукти и услуги, като процес на “работа назад и теглене напред”. Това означава, че Amazon мисли за това какво клиентите искат и работи назад от този факт, за да открие как да им го предостави.

4. Всеки ден е Ден първи

Копие от оригиналното писмо на Безос към акционерите в Amazon намира място във всеки годишен отчет на компанията. В това писмо се набляга на мисленето, че всеки ден е “Ден първи”. Ден втори не е опция за Безос. Той казва, че “Ден втори е застой, последван от ирелевантност”. След това по думите му следва “изключително болезнен спад, последван от смърт”.

5. Поемай рискове

Когато “дотком” балонът се спуква през 2000 г., Безос предприема риск и дава възможност в Amazon да продават и външни търговци. Този ход е обратен на това, което интуицията на много хора по онова време казва, но въпреки това се отплаща.

Бившият служител на Amazon и автор на книгата The Amazon Way Джон Росман е наблюдавал как Безос е щастлив да вземе решение, “без да знае накъде ще отведе то”. Пример за това са домашните асистенти Alexa.

6. Провали се отново, провали се по-добре

Начинанията, които не са успешни, показват агресивния подход на Безос не само към риска, но и към провала.

“Проваляли сме се толкова пъти. Винаги мисля за нас като за добро място да се провалиш, защото сме много добри в това, имаме много опит”, коментирал е милиардерът.

7. Никога не съжаляваш за нещо, което си опитал

“Когато мислиш за нещата, за които ще съжаляваш, когато си на 80, те почти винаги са нещата, които не си направил. Те са пропуски. Много рядко ще съжаляваш за него, което си направил, но се е провалило, не е сработило или нещо подобно”, посочва шефът на Amazon.

8. Изразявай мнението си

Брад Стоун, автор на биографична книга за Безос, изказва предположението, че изпълнителният директор на Amazon може би не е демократичен що се отнася до това, че има последната дума в заседанията на борда на директорите, но самият Безос очаква, че налице ще е честен дебат при обсъждането на важни теми.

Бившият служител на компанията Росман посочва, че Amazon е различна от много други компании в това отношение. По думите му в повечето организации няма активен дебат и “хората крият каква е истинската им позиция”, не са водени от “обсесия по клиентите”, нямат уважение към този, който взима решенията, а “когато се вземе решение, те обикновено са пасивно агресивни, ако не са съгласни, и поради това не влагат цялото си сърце в успешната реализация на това решение”.

9. Състезавай се

Безос допринася и с “мощна конкурентоспособност” в работата си. Журналистът Брад Стоун дава пример с това, че Alexa се появява по времето, по което Apple вече имат асистента Siri, а Google също разполагат с добри възможности за разпознаване на глас.

По думите на Стоун Amazon “вероятно не заслужава да води в тази категория”, но самият Безос е мениджър проект на Alexa и поради това изведнъж около 10 хиляди души работят в отдела за създаване на асистента, тъй като шефът на Amazon “не иска да отстъпи тази територия на конкурентите” на компанията.

10. Гледай в дългосрочен план

Дългосрочното планиране е било ключово в много от успешните начинания на Безос и Amazon. Росман отбелязва, че шефът на компанията е “готов да изчака 10 години, за да започне да изкарва пари в нова област”, както и да се придържа към нещо, ако там се наблюдава прогрес.


Източник: webcafe

Остави коментар