Дезодорант или антиперспирант – как да изберем правилният продукт?

0

Дезодорант или антиперспирант – как да изберем правилният продукт?

С настъпването на топлите месеци на дневен ред се завръща и темата за правилната защита от неприятното изпотяване. Всеки един от нас си има свой любим продукт, който използва за защита, но понякога очаквания резултат не отговаря на реалния такъв. В тази статия ще обсъдим какво е важно да знаем по темата.

Като за начало е важно да се знае, че между дезодорантите и антиперспирантите има разлика от гледна точка на функцията, която изпълняват.

Дезодорантите единствено неутрализират неприятната миризма при изпотяване. Тя е резултат от контактна на потта ни с бактериите, които се намират под мишниците ни. Обикновено тези продукти са на базата на алкохол, като по този начин се създава по-киселинна среда, което води до унищожаване на бактериите. Дезодорантите се нанасят сутрин и действието им трае до 24 часа.

За разлика от дезодорантите, то антиперспирантите блокират потните жлези, като по този начин намаляват рисковете от изпотяване. В повечето случаи те са създадени на база алуминиев хлорид или други алуминиеви компоненти, които целят блокирането на потните жлези. При тях ефектът също продължава около 24 часа, но се препоръчва да бъдат нанасяни вечер, за да може успешно да подействат.

Дезодорант или антиперспирант – как да изберем правилният продукт?

При изборът на правилния за нас продукт е важно да се водим от това дали и колко се потим. По предпочитан за летните месеци си остава антиперспиранта, тъй като с него постигаме и двете цели – едновременно блокираме изпотяването и премахваме неприятната миризма.

Ако пък сте от хората, които имат голям проблем с изпотяването, то може вечер да нанасяте антиперспирант, а сутрин дезодорант. Така ще получите максимален ефект. Също така носете качествени дрехи от естествени материи, които не предизвикат излишно изпотяване.


Важно е да се обърне внимание, че продуктите с алуминиево съдържание не са препоръчителни за хора, които страдат от бъбречни проблеми или такива с черния дроб. Затова е хубаво преди да закупите даден продукт да обърнете внимание на неговия състав. На пазара вече има достатъчно голям избор и можем да намерим продукти без съдържание на алуминиеви соли.

Остави коментар